Ensurt dels grossos d’un veí del barri de Roquetes de Barcelona aquest cap de setmana mentre estava passejant per la zona de Torre del Baró, al districte de Nou Barris, a la capital de Catalunya. Un passeig matinal que gairebé acaba en tragèdia. Al voltant de dos quarts d’una del matí el veí va trobar una granada de morter abandonada al voral del camí, entremig d'unes fulles. Després d’alertar al 112, els Mossos d’Esquadra es van desplegar a la zona i amb l’activació dels especialistes en desactivació d’explosius, es va retirar el morter amb seguretat. Els agents del TEDAX de la policia catalana es van fer càrrec d’analitzar l’explosiu i retirar-lo del camí de la forma més segura. Tot i que no és habitual trobar aquest tipus d’artefactes en zones com Collserola, sí que és cert que de tant en tant els Mossos d’Esquadra reben avisos de persones que troben al bosc artefactes de guerra no detonats de la Guerra Civil espanyola dels anys 30. 

El morter presenta un aspecte rovellat, fet que fa pensar que ha estat a l’exterior durant temps, però encara no s’ha pogut aclarir d’on ha sortit, ja que la zona on s’ha trobat és molt transitada i ningú abans l’havia detectat. Tampoc s’ha registrat cap moviment de terres últimament i tampoc cap aiguat la pot haver traslladat o fet sortir de sota terra. Fonts de la policia catalana han explicat que s’ha detectat en alguns cops que alguns ciutadans les troben en cases o terrenys particulars i les manipulen per abandonar-les en una zona pública per tal que la policia les retiri. 

Moure els artefactes, sense saber si es tracta d’explosius que encara poden ser actius o inestables, és un perill, i des dels Mossos d’Esquadra recomanen no tocar-ho, senyalitzar-ho i trucar al 112 per tal que els TEDAX dels Mossos s’encarreguin de la seva neutralització i retirada. 

Fa pocs dies es van trobar onze granades de mà a la Terra Alta

La unitat especialista de desactivació d'explosius dels Mossos d'Esquadra, TEDAX, van retirar el dimecres de la setmana passada onze granades de mà de la Guerra Civil espanyola al municipi de Caseres, a la Terra Alta. Els artefactes es van localitzar a la zona del Fort de Milet durant els treballs de conservació fets pel Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE). Els agents es van endur les granades a la seu de Lleida i, conjuntament amb altres artefactes trobats recentment, les van fer explotar, de forma controlada, en una pedrera. A la zona de les Terres de l’Ebre, on la guerra espanyola va ser més cruenta, és més habitual que es trobin aquest tipus d’artefactes, utilitzat pels dos bàndols, i que no van detonar o que van ser amagats durant la retirada. 

Bomba Collserola / CME

Imatge del morter de la Guerra Civil trobat a la zona de Collserola / CME

La majoria de serveis amb explosius reals que fa aquesta unitat especialitzada dels Mossos d’Esquadra i els especialistes de la Guàrdia Civil són per retirar artefactes no detonats de la Guerra Civil Espanyola a les comarques de l’Ebre, del Camp de Tarragona i de la Noguera.

Consells si trobes bombes a la muntanya

La munició de guerra sense explotar també coneguda com a UXO (Unexploded Ordnance) és tot aquell explosiu que es va disparar, deixar caure, llençat o projectat, però que no ha explotat a causa d'un mal funcionament, pel seu disseny o per qualsevol altre motiu. Tot i que fa 80 anys de la guerra, apareixen a Catalunya cada any una mitjana de 1.000 d'aquests artefactes que no han explotat. Es calcula que caldrien entre 20 i 25 anys més per netejar de tots els artefactes que encara queden amagats a Catalunya.

Bomba Granada Ebre / CME

Imatge d'una granada de mà trobada a la muntanya pels Mossos / CME

Els Mossos d’Esquadra recorden que aquest tipus d’armament de guerra és molt perillós i destructiu. És important no agafar-lo ni  tocar-lo, allunyar-se de la zona i avisar com més aviat millor al 112, que s’encarregarà d’activar els Mossos i els especialistes del TEDAX.