Anna Carrillo, una noia de 15 anys, va desaparèixer de casa seva a Sant Miquel de Fluvià, l'Alt Empordà, el passat 14 de febrer.

Després d'un mes va publicar un vídeo des d'un compte d'Instagram anònim dient que no tornaria i carregant contra la seva família, a qui acusava de maltractaments, que van ser desmentits. Des de llavors no se sabia res de la menor. Fins que aquest dimecres, després de tres mesos de cerca, ha aparegut.

La cerca de l'Anna, desapareguda a Sant Miquel de Fluvià al febrer

L'Anna fa 1,60 metres d'altura i porta un pírcing al nas. De pell blanca i complexió prima, va marxar de casa enmig d'una discussió, com havia fet altres vegades. Però no va tornar, cosa que va fer saltar les alarmes.

Després de la denúncia de desaparició interposada per la família, els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació per seguir el seu rastre.

Des del principi se sospitava que havia fugit amb el seu xicot, el Rafa, de 19 anys, que és major d'edat i hauria comès delictes per influenciar una menor i haver encobert la seva desaparició.

Anna Carrillo / ACN

L'Anna va desaparèixer el passat 14 de febrer i ha aparegut després de tres mesos d'estar fugida amb el seu xicot, el Rafa, que és major d'edat / ACN

La cerca es va capgirar a principis de març, quan es va publicar un vídeo de forma anònima a Instagram, on sortia l'Anna dient que es trobava bé, que no l'havien segrestat i que no tornaria, i acusava la família de maltractament.

Fugida amb el seu xicot, major d'edat

La versió de la menor va quedar desmuntada, ja que no hi ha cap denúncia formalitzada i no va donar cap prova que demostrés les greus acusacions del vídeo.

A més, l'advocada de la família, Judit Clos, va desmentir les pallisses de què parlava l'Anna.

Segons l'enregistrament, en el qual la noia mostrava uns papers manuscrits —suposadament escrits per ella mateixa—, es trobava a casa d'una amiga, amb la família d'aquesta.

Però els escorcolls a cases del seu entorn no van donar cap resultat i ningú sabia res d'ella.

Anna Carrillo vídeo / Instagram

Carrillo llegia al vídeo uns papers suposadament escrits per ella assegurant que ningú l'estava manipulant i que estava bé / Instagram

A més, als comentaris del vídeo a la xarxa social, diversos usuaris parlaven del Rafa, el seu suposat xicot, que és major d'edat i que, segons el seu entorn, l'estava manipulant. I els escorcolls es van traslladar aleshores a Castelló d'Empúries, a l'Alt Empordà, d'on és el jove, que també havia desaparegut. Allà tampoc no hi havia ni rastre de la parella fugida.

"No tornaré amb la meva família"

A la gravació també afirmava: "Ni jo soc la problemàtica ni la que necessita ajuda ni la que necessita que la trobin... Estic perfectament sense ells".

Però, la realitat és que la jove necessita un seguiment mèdic i psicològic que va quedar en l'aire quan va fugir.

La realitat de la seva família també és molt diferent de la que pintava l'Anna al seu vídeo.

La mare, després de dos mesos sense rastre d'ella —a partir de la publicació d'Instagram— "va començar a pensar que l'Anna estava morta", va explicar l'advocada de la família, Judit Clos, a ElCaso.cat.

La lletrada afegia que "la família està desesperada, no, el següent" i que només necessitaven saber que la noia estava bé.

Apareix Anna Carrillo després de tres mesos

I la passada nit de dimarts, a les dotze, més de tres mesos després de desaparèixer, Anna Carrillo i el seu suposat xicot, el Rafa, de 19 anys, s'han presentat davant el jutjat de Figueres per confirmar que estaven bé i que no l'havien segrestat.

Van intentar convèncer els jutges amb la història falsa de maltractament a l'Anna per part de la seva família, però no se'n van sortir.

Anna Carrillo vídeo / Instagram

La IP del dispositiu amb què es va gravar el vídeo no es va poder localitzar, i els escorcolls a les cases de l'entorn de la parella no havien donat resultats / Instagram

En reconèixer-la, la van mantenir al jutjat i van contactar amb la família i la seva representant, l'advocada Judit Clos, que van anar a recollir-la.

La parella, que pretenia donar una prova de vida i marxar, en veure que l'Anna s'havia de quedar i el Rafa havia de sortir de l'edifici, va provocar un fort conflicte al jutjat de Figueres.

Atacs d'ansietat, agressions verbals i espectacle al jutjat

La família del noi, que creia en aquesta relació surrealista i l'havia encobert aquests mesos, també va acudir al jutjat i a la porta va increpar i insultar l'advocada dient: "Aquella és l'advocada filla de puta, dolenta!".

Després, el noi va ser convidat a marxar de l'edifici en espera que sigui requerit pels delictes comesos. 

Llavors, ell i alguns dels seus familiars van prendre una actitud agressiva i van haver de ser desallotjats pels Mossos d'Esquadra mentre l'Anna patia un atac d'ansietat que va requerir una ambulància per atendre-la, en un espectacle digne de qualsevol pel·lícula romàntica de diumenge a la tarda.

Anna Carrillo vídeo / Instagram

La menor haurà de rebre un tractament i les seqüeles de la manipulació patida hauran de ser valorades pels metges / Instagram

Manipulació a una menor vulnerable durant mesos

Desafortunadament, aquests mesos han afectat profundament la menor, que es troba a casa en un estat de confusió molt profund després de "la menjada de tarro que li han fet aquesta gent", segons paraules de l'advocada de la família, cosa que serà valorada pels metges aquests dies.

La família confia plenament en els sanitaris, que "hauran de fer el que sigui necessari", ha dit la lletrada a ElCaso.cat.

Seqüeles greus i mesos sense escolaritzar

Clos afegeix que la fugida no responia a la falsa il·lusió de jugar a "Romeu i Julieta", sinó que és un cas molt greu de manipulació per part del xicot i l'entorn envers la nena, que ja era vulnerable pel seu estat psicològic, i que ara pateix un estat de xoc i unes possibles seqüeles que hauran de ser analitzades pels professionals per recomanar les millors solucions.

Anna Carrillo vídeo / Instagram

Apareix l'Anna després de tres mesos fugida amb el seu xicot major d'edat, que l'estava manipulant / Instagram

A més, la noia haurà de posar-se al dia en la seva escolarització després de tres mesos sense anar a l'institut, i haurà de ser tractada psicològicament. "A l'Anna li queda un camí molt llarg i dur per recórrer", finalitza Clos.

Delictes per encobrir i ocultar la nena

La investigació segueix oberta i les diligències se centraran ara a esclarir on i amb qui ha estat l'Anna tot aquest temps, què li han dit i si ha estat coaccionada.

A més, s'hauran de depurar les responsabilitats per l'encobriment de la seva fugida i de la influència exercida sobre una menor desapareguda i vulnerable.