Una investigació no sempre és ràpida. És el cas d'aquesta que s'ha explotat ara i que des de l'any 2018 ha ocupat als especialistes en falsificació de moneda dels Mossos d'Esquadra, la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) de la DIC dels Mossos que lidera el sotsinspector Sergi Sánchez. Va ser aquell any que van descobrir que estaven en circulació monedes de dos euros falses. Si bé habitualment els falsificadors fabriquen paper moneda, bitllets, en aquesta ocasió havien detectat que havien aconseguit una cosa que era complicada: falsificar monedes de dos euros fent-ho rendible. Tenien les monedes falses -a ull nu, és complicat poder-les detectar, si bé hi ha lleus canvis de colors i, sobretot de pes- però, aquell ja llunyà 2018, els Mossos no sabien d'on sortien les monedes. Qui les fabricava? On les fabricaven? On es col·locaven? Era una feina molt al detall anar col·locant monedes de dos euros; és molt més rendible fer córrer bitllets de 50 euros, 100 o 500 euros. I el refrany va acabar sent cert. Darrere d'aquestes monedes hi havia una màfia xinesa, de persones amb antecedents per tràfic de drogues i de persones que havien trobat un modus vivendi més lucratiu.

Les monedes falses són gairebé idèntiques a les reals / Joan Mateu Parra.

Les investigacions dels Mossos d'Esquadra van anar avançant, però molt a poc a poc. L'hermetisme de les persones que estaven relacionades amb aquesta màfia i, sobretot, la falta de traçabilitat que tenien les monedes de dos euros falses que intervenien -es van confiscar gairebé 25.000 euros en monedes falses aquell 2018- feia impossible saber d'on sortien. I eren de molta alta qualitat. Els investigadors sospitaven que els tallers de fabricació d'aquestes monedes que inundaven Catalunya i la zona centre de l'Estat estaven en màxima producció, però no hi havia manera d'arribar-hi. Les diverses intervencions de monedes de dos euros que es van anar fent els anys 2018, 2019, 2020 i 2021 va permetre als Mossos assegurar que totes venien de la mateixa organització criminal que estava instal·lada a Catalunya, si bé tenia molta mobilitat. L'any 2019 es va trobar una nau a Fuenlabrada on hi havia hagut un laboratori de fabricació de monedes, però que ja havia estat desmantellat. L'any 2020 es van trobar més de 30.000 monedes d'aquest tipus, falses. I el maig de 2021, a Horta, els Mossos van trobar també un taller on es falsificaven monedes.

 

Posaven en circulació les monedes amb màquines escurabutxaques

Aquell cop va ser clau per estirar el fil d'una investigació que ara s'ha pogut acabar. En aquella ocasió es van detenir dues persones i es van intervenir nombrosos paquets amb anells i nuclis per a fabricar monedes, estampes per encunyar les monedes, maquinària per muntar les monedes, gran quantitat de cospells -monedes ja muntades, sense encunyar- i milers de monedes de dos euros llestes per ser posades ja en circulació. Dels identificats a Horta, els Mossos van saber que la Policia Nacional, que té una brigada també especialista en falsificació de moneda, al Banc d'Espanya, també els investigava i van iniciar un equip conjunt d'investigació. Les monedes de dos euros que la màfia xinesa posava en circulació eren similars i es trobaven, sobretot, en màquines escurabutxaques de sales d'apostes i casinos

S'han intervingut 100.000 monedes fabricades per aquesta màfia / Joan Mateu Parra

Però quan treballes i tens totes les antenes activades, alguns cops la sort et mira amb bona cara. El mes de març tot es va precipitar. Un control de trànsit de la Policia Municipal de Madrid va aturar un cotxe on viatjaven tres persones xineses que els hi van trobar una bossa amb 14.500 monedes que van resultar ser falses. Tots tres van ingressar a presó -la falsificació de moneda és un dels delictes més greus del Codi Penal- i els investigadors van estirar el fil. Un dels objectes que van trobar al vehicle va ser clau per poder-los relacionar amb els falsificadors que feia anys que volien trobar. Van també saber que els tres detinguts anaven habitualment a un poble de Toledo, Villacañas, que és on es creia que amagaven el taller des d'on sortien les monedes de dos euros falses que ja corrien per tot Espanya.

El taller principal, amagat en un poble de Toledo 

La Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra, juntament, van assaltar la nau on hi havia el laboratori. A l'interior de la nau es van trobar múltiples d'encunys de monedes de dos euros, gairebé 30.000 peces interiors de les monades, dues premses hidràuliques de grans dimensions, tres màquines d'accionament manual i electromecànic per a encunyar el cantó de la moneda falsa, dues bàscules de precisió, dos compressors i una bomba d'aigua. A més, ja tenien bosses amb centenars de monedes llestes per a ser posades en circulació. A diferència del taller de Barcelona, on, per la pandèmia, molts dels membres de la màfia havien tornat a la Xina, estava en desús esperant poder tornar a fabricar i posar les monedes en circulació, el laboratori de Villacañas estava en ple rendiment.

El sotsinspector de la UCFM dels Mossos d'Esquadra, Sergi Sánchez / Cedida.

Els especialistes de la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM) dels Mossos creuen que aquest taller és el més actiu i important desarticulat a Europa i des d'on s'ha fet, els darrers mesos, una producció de més qualitat i quantitat de monedes de dos euros de tota la zona euro. Si bé s'han pogut judicialitzar gairebé 100.000 monedes falses, els investigadors saben que és impossible arribar a saber quantes monedes havien pogut posar en circulació des d'aquesta màfia xinesa els darrers anys, des de 2018, quan les van començar a detectar, i fins aquest mes de març, quan van ser detinguts. Es creu que els tres homes detinguts a Madrid el mes de març eren els responsables del laboratori de Villacañas, però no es descarten més detinguts; l'operació continua oberta.