Nou incident on la policia ha de fer marxa enrere i retirar-se per la violència de joves en ple botellón. Va passar la matinada del passat 11 d’octubre, la nit abans de la festa del 12 d’octubre, festiu a Catalunya, a la zona més industrial del carrer del Cobalt, a l’Hospitalet del Llobregat. Tal com ha pogut saber ElCaso.cat i han confirmat fonts municipals, un grup d’unes 200 persones estaven a la via pública bevent. 

En aquesta zona de l’Hospitalet, amb naus industrials i tocant a la ronda de Dalt, és habitual que els caps de setmana s’hi concentrin persones per fer botellón. La nit d’aquest dilluns no va ser menys i el grup de persones, unes 200, segons fonts de la policia local de l’Hospitalet s’hi van concentrar. 

Rebuts a cops d’ampolla després d’un atropellament

Durant la festa il·legal el conductor d’un cotxe va fer una maniobra i va atropellar una persona, que va quedar ferida a terra. El conductor es va escapar i els testimonis van trucar al 112, que va activar una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i patrulles de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet

En arribar les dotacions al lloc, els assistents a la festa van fer llançaments d’ampolles de vidre contra la policia i contra l’ambulància, obligant als policies i als sanitaris a protegir-se, evacuar com van poder la persona ferida i seguir l’estabilització del ferit a alguns carrers, lluny de la turba violenta que llençava ampolles contra la policia.

En l’incident de la nit de dilluns van ser quatre les patrulles de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet que van ser atacades. Segons han explicat fonts sindicals de SPL-CME, eren les quatre úniques patrulles que estaven actives per tota la ciutat, que van ser derivades a l’incident del carrer del Cobalt. Segons fonts municipals, cap dels agents ni dels sanitaris del SEM van resultar ferits.

Sense reforç d’ordre públic

Fa temps que la policia de l’Hospitalet no pot comptar amb una unitat que fa anys hagués pogut intervenir amb seguretat amb una acció com aquesta, la coneguda com a Yanki, una unitat d’intervenció, a mig camí de la seguretat ciutadana i l’ordre públic. L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat té congelada aquesta unitat -disposen de quatre furgonetes i material antidisturbis- per conflictes laborals, si bé els darrers mesos han assegurat que la seva intenció era tornar-la a posar en marxa.

LH 002

Les quatre furgonetes de la unitat Yankee de la Guàrdia Urbana de l'Hospitalet, congelades / Cedida

Aquesta falta de reforç en ordre públic i l’escalada de violència contra la policia, com l’atac d’una turba violenta aquest cap de setmana al barri del Gòtic de Barcelona contra una patrulla dels Mossos d’Esquadra, fa patir als representants de la policia, que asseguren que el nivell “d’incivisme” i “transgressió de les normes bàsiques” ens pot portar, segons SPL-CME L’Hospitalet, a un “desenllaç fatal”. 

“Si no es posa remei a això abans que passi alguna cosa irreversible, ens trobarem amb carrers descontrolats i policies lligats de peus i mans per la manca de recursos personals i materials, de lleis que protegeixin la seva feina i la seva integritat, i d'una societat que doni suport la seva tasca”, s’assegura des del mateix sindicat.