Macabra troballa aquest diumenge al matí en un camp d’oliveres, entre l'N-II i l’AP-7, a tocar de la presó de Puig de les Basses, a Figueres. Un home va veure de lluny el que semblava el cos d’una persona penjada d’un oliver, en una finca de la seva propietat. L’home no s’hi va acostar, i va decidir anar a la comissaria dels Mossos de Figueres per avisar a la Policia. L’home, propietari de la finca, va explicar que el cos, que semblava mort, estava en estat de descomposició i estava en una finca de molt difícil accés, on s'arriba dalt d’una muntanya, entre les dues carreteres, i després de caminar gairebé un quilòmetre a peu.

Els Mossos d’Esquadra, acompanyats del propietari del camp d’olivers, es van acostar fins a la zona i van confirmar que hi havia una persona penjada d’un dels olivers. Van confirmar també que estava morta i que presentava un avançat estat de descomposició. Els agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Figueres van fer una primera inspecció de la zona dels fets i tot sembla indicar, a hores d’ara, que l’home s’havia penjat ell mateix. El misteri, però, és que ningú sap qui és aquest home que va aparèixer penjat entre aquestes dues importants carreteres, a tocar de la presó de Puig de les Basses. 

L’home, sense documentació i penjat d’un oliver

Segons han explicat a ElCaso.cat fonts de la policia catalana, el cadàver trobat penjat d’un oliver a Figueres no portava documentació, i també l’avançat estat de descomposició poden complicar-ne la identificació. El cadàver va ser ressenyat fotogràficament i després de ser despenjat per part dels mateixos operaris de la funerària, ha estat traslladat a l’Institut de Medicina Legal i Forense de Girona, on se li ha de practicar l’autòpsia i també la necroressenya, per si pot aportar algun tipus d’informació que pugui ser útil per tal de ser identificat. Segons les primeres informacions, es podria tractar d’un home, estranger, originari de l’Àfrica i que anava vestit amb roba que podria fer pensar que feia temps que vivia al carrer. 

Els Mossos d’Esquadra tenen capacitat d’identificar a persones mortes per diverses vies, sempre que hagi estat referenciada per empremtes, si ha estat detingut, o si existeix ADN per comparar. La unitat de la policia forense, instal·lada a Egara, als laboratoris centrals de la policia catalana, poden aconseguir, tot i que el cadàver presenti un avançat estat de descomposició, reconstruir les empremtes dactilars d’una persona finada per comparar-los amb les bases de dades de persones arrestades, i poder-lo identificar. 

Un altre ‘No Name’

Ara per ara, i segons fonts de la policia catalana, l’home trobat mort aquest diumenge al matí a Figueres, encara no s’ha pogut identificar. Si no s’aconsegueix fer-ho, quedarà com un cadàver ‘No Name’, “sense nom” sense identificar, de les desenes que hi ha a Catalunya. Just aquest diumenge feia 32 anys que havia aparegut, a Portbou, penjada d’un pi, Evi Anna Rauter, la noia de 19 anys que durant 30 anys no ha tingut nom. Una investigació de la periodista Tura Soler i l’equip de Crims de TV3 ha permès localitzar la seva família i posar-li nom. Fins i tot, davant dels dubtes i la mala investigació que va fer la Guàrdia Civil, la justícia italiana ha decidit reobrir el cas, per si no havia estat un suïcidi.