Almenys 25 persones han mort i unes altres 64 han resultat ferides, algunes d'extrema gravetat, en una fortíssima explosió per una fuita de gas en un hotel de luxe del centre de l'Havana. Segons fonts del Ministeri d'Afers Estrangers, un dels morts és una turista espanyola i un altre espanyol està greument ferit. La Presidència de Cuba va informar per Twitter de què entre els morts hi ha un menor i una embarassada, i que entre els ferits hi ha 14 menors (amb tres crítics i dos de greus).

Aquestes xifres no són definitives i podrien pujar en les pròximes hores, tal com s'avança en les tasques de desenrunament de l'hotel Saratoga, emblemàtic del centre històric. El president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, que va anar ràpidament al lloc dels fets, va subratllar que es va tractar d'un "lamentable accident" i va descartar que fos una bomba o un atemptat. Va agregar que les investigacions preliminars apunten a una fuita de gas.

Va indicar que s'ha posat en marxa una comissió d'investigació i també un pla per atendre les famílies dels damnificats i els veïns dels 17 edificis d'habitatges que han patit afectacions a causa de l'explosió. El grup turístic estatal Gaviota, propietari de l'hotel Saratoga, va explicar que l'establiment no estava obert al públic, però que estava previst que reobrís el 10 de maig, després de dos anys tancat per la pandèmia.

L'edifici, tanmateix, no era buit. A l'interior es trobava un equip d'empleats, que treballava en la posada al punt de l'immoble, i un grup de directius, que participaven en una reunió. El ministre de Turisme, Juan Carlos García Granda, va assegurar que entre els ferits no hi ha estrangers, encara que tot apunta que sí que hi ha turistes ferits.

Què va passar?

El succés es va produir minuts abans de les 11 del matí, quan un camió cisterna de gas liquat servia un dipòsit de l'hotel. La tesi més probable és que l'explosió es degués a una fissura a la mànega del camió.

L'explosió va fer que col·lapsés una secció de l'edifici -de set pisos- i que es desprengués la façana de les tres primeres plantes, provocant una pluja de tones de runa sobre una vorera habitualment freqüentada. El camió cisterna va quedar parcialment sepultat.

L'explosió va provocar així mateix una gran columna de fum, que va ser visible en gran part de la capital. A lloc dels fets van anar ràpidament bombers, agents de policia i equips d'emergències, que van traslladar als afectats, a diversos centres hospitalaris propers. Un grup d'especialistes va començar llavors a desenrunar la zona a la recerca de possibles víctimes atrapades a l'edifici, tasques que es van prolongar fins a la nit.

De forma simultània es va aixecar amb una grua i entre grans precaucions el camió cisterna accidentat, que tenia encara gas liquat altament inflamable al seu interior, i es va dipositar en un camió de grans dimensions per al seu trasllat. En els propers dies s'haurà de realitzar una inspecció tècnica a l'edifici, per decidir si pot restaurar-se o els danys estructurals aconsellen la seva demolició.

El succés ha passat en una zona molt turística

El Saratoga és un edifici d'estil neoclàssic construït el 1880 i que funcionava com a hotel des de 1911. Després de ser sotmès a una reforma integral, va ser reobert el 2005. Dels més luxosos de la capital cubana, entre els clients del Saratoga s'han destacat les artistes nord-americanes Beyoncé i Madonna, el modista alemany Karl Lagerfeld i el cantant dels Rolling Stones, el britànic Mick Jagger.

L'hotel es trobava al cor de la zona històrica de l'Havana Vella, al costat del Capitoli, un dels principals reclams turístics del país. El succés té lloc quan el sector turístic de l'illa prova de reactivar-se després de dos anys d'aturada forçada per la pandèmia, la qual cosa ha aguditzat les dificultats econòmiques del país. El turisme és el segon sector més important del producte intern brut (PIB) cubà, amb una aportació del 10% en 2019, i la segona font d'entrada de divises.

El ministre de Turisme va apuntar en aquesta direcció quan va assegurar, en visitar el lloc del sinistre, que els treballadors que es trobaven en el Saratoga tenien "tremenda esperança en la recuperació del sector".

Cuba ha rebut més de 450.000 turistes entre gener i abril i aspira a aconseguir 2,5 milions de visitants estrangers en el conjunt de l'any. La xifra és sensiblement superior a la de l'any anterior, però encara lluny del volum prepandèmia. Governs d'Amèrica i Europa, principalment, han enviat un missatge de condol a Cuba i mostrat la seva solidaritat amb el país caribeny després d'aquest succés.