Fàtima Ofkir, la noia de l'Hospitalet de Llobregat que l'any 2018, quan només tenia 18 anys, va ser condemnada a cadena perpètua a Oman per tràfic de drogues, ha estat alliberada. Després de passar set anys entre reixes, el seu alliberament ha estat possible després que s'hagi inclòs el seu nom en la llista de beneficiats per la tradicional amnistia que el sultà d'Oman concedeix després del mes del Ramadà. Ja lliure, està previst que en les pròximes hores la jove pugui retornar a Catalunya per trobar-se amb la seva família.
Condemnada a cadena perpetua a Oman per tràfic de drogues
El calvari de la Fàtima va començar l'estiu de 2018, quan amb només 18 anys, i envoltada de males influències, es va deixar convèncer per portar un paquet al sultanat d'Oman a canvi de diners fàcils. La jove va acceptar i es va plantar a l'habitació d'un hotel de Masqat, la capital del país. Allà, en obrir la bossa de la droga, va pensar-se que es tractava de paquets explosius i, espantada, va trucar al seu contacte per dir-li que es feia enrere i abandonava. No obstant això, la policia ja anava rere les seves passes i la van detenir a la mateixa habitació de l'hotel.
Després d'un judici ple d'irregularitats, la Fàtima va ingressar a la presó, convertint-se en la presa catalana més jove en complir condemnar a l'estranger. La van tancar en un centre penitenciari al mig del desert, on la van obligar a fer servir un burca que li cobria tot el cos, a pregar cinc vegades al dia i només podia fer una trucada d'un minut als seus familiars cada quinze dies. Les condicions en les quals es trobava eren tan difícils per ella que, en oferir-li l'opció de canviar la cadena perpètua per la pena de mort, influïda per una profunda depressió, s'ho va arribar a plantejar, tot i que finalment ho va rebutjar.
Dos anys i mig després del seu internament, el novembre de 2020, les coses van començar a canviar quan la seva mare va contractar un nou bufet d'advocats, Vosseler Abogados. Es va contactar amb advocats a Oman que tinguessin coneixement de les lleis del sultanat i es van fer gestions amb contactes diplomàtics i polítics, fins al punt que Carles Puigdemont va arribar a presentar un suplicatori al Parlament Europeu demanant la seva extradició. La principal prioritat, però, va ser donar suport moral i esperança a la Fàtima per intentar treure-li del cap els mals pensaments. Gràcies a això, durant aquests últims anys ha pogut continuar amb el pla d'estudis a través de l'educació a distància que li proporcionava el despatx d'advocats, amb la col·laboració de l'ambaixada espanyola a Oman. Ara, després de set anys d'infern, ha rebut l'amnistia i ja pot tornar a casa per començar una nova vida.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!