Nova alerta criminal a WhatsApp. L'aplicació de missatgeria mòbil més utilitzada és també un esquer fàcil per a ciberdelictes que poden acabar amb el nostre compte corrent buit o amb algú suplantant la nostra identitat.

Alerta amb WhatsApp

En aquest cas, és l'Oficina de Seguretat de l'Internauta, una de les institucions dependents de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe), ha llançat una nova alerta. És bastant similar a una de rebuda en els últims mesos i el modus operandi és molt semblant.

Més enllà de les cadenes de missatges que es converteixen en estafes piramidals i dels enllaços que ens porten a pàgines a les quals no volíem accedir, el departament de l'Incibe parla d'una estafa que fingeix ser WhatsApp a través del correu electrònic.

Nova alerta per estafa a través de correu electrònic

L'estafa comença com en tants altres casos: un correu electrònic firmat presumptament per l'equip de WhatsApp.

Com a esquer, l'assumpte de l'email és "Còpia de seguretat de missatges de WhatsApp *913071605 Núm. (xxxxx)" encara que des d'Incibe no descarten que hi hagi missatges amb assumptes diferents amb el mateix objectiu i firma.

Mòbil WhatsApp / Flickr

Mòbil WhatsApp / Flickr

En el missatge, que conté errors de redacció i faltes d'ortografia, els cibercriminals conviden l'usuari a clicar sobre un enllaç perquè descarregui, suposadament, una còpia de seguretat de les seves converses.

Una presumpta còpia de seguretat

Segons l'Oficina de Seguretat, la data d'emissió que apareix a la part inferior del missatge sol ser molt pròxima al dia en què es rep el correu electrònic, o fins i tot del mateix dia. Encara que també podria aparèixer desfasada.

A més, la institució detalla que, en tractar-se d'una estafa, el domini de l'adreça del remitent no pertany a WhatsApp, encara que podrien donar-se altres casos en què simulessin pertànyer a la mateixa empresa, ja que aquest àmbit és fàcil de falsificar.

T'estan intentant hackejar el mòbil amb aquest missatge

Dins del missatge, l'arxiu amb què després et hackegen el mòbil es pot descarregar amb l'enllaç o amb un fitxer adjunt.

En ambdós casos, el que es descarrega és un virus troià, que anul·la el telèfon i roba la informació i les dades de la víctima, arribant a incloure els bancaris.

Com a consell per evitar aquest tipus d'estafes, Incibe recorda que, en cas de dubte sobre la veracitat d'un correu, no s'ha de clicar sobre cap enllaç, ni descarregar cap fitxer adjunt.

Per comprovar si realment és de l'empresa que el firma, l'ideal és posar-se en contacte amb la companyia a través dels seus canals oficials d'atenció al client.