Tot i que l'spoofing no és un mètode d'estafa nou, sí que els delinqüents el van perfeccionant cada vegada més. Es tracta d'una tècnica en la qual els estafadors truquen a les víctimes per telèfon fent-se passar per algú en qui confien, amb la intenció d'aconseguir les seves dades personals. Fins ara, el més habitual era que l'estafador demanés aquestes dades verbalment i la víctima les facilités, però ara han creat una nova variant de la qual ha alertat la Policia Nacional a través de les seves xarxes socials.

Els estafadors es fan passar per un fals empleat d'una entitat bancària i amb qualsevol excusa sol·liciten la contrasenya del compte corrent per tal de, suposadament, poder-lo verificar. Els delinqüents aprofiten precisament l'argument de què la trucada podria ser d'un estafador i, per aquest motiu, li diuen que no digui la clau a ningú, sinó que li enviaran un missatge a través d'SMS i podrà ficar la contrasenya allà. El cert, però, és que el frau consta en agafar les pulsacions a l'hora de prémer el teclat del telèfon mòbil per obtenir les claus secretes.

Estafes cada vegada més indetectables

Amb el pas del temps, els estafadors van innovant i creant noves variants dels seus mètodes quan ja comencen a ser coneguts, però també perfeccionen les formes de dur-los a terme perquè les víctimes no s'adonin que es tracta d'una estafa. En aquest sentit, des de la Policia Nacional alerten d'un perfeccionament de la tècnica dels estafadors, que suplanten els números de telèfon reals d'entitats bancàries, institucions públiques o companyies elèctriques. Així, si la víctima vol mirar el número per assegurar-se que no és una estafa, es creurà que la trucada és real. Així agafaran més confiança amb l'interlocutor i seran més vulnerables a l'hora de facilitar dades de les quals després se n'acabaran penedint.