Els pagesos valencians alerten de què s'han intentat colar taronges contaminades als supermercats espanyols. Es tracta de la producció de cítrics de Sud-àfrica, on s'han detectat plagues molt perilloses reconegudes per la Comissió Europea.

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA) ha explicat la importància de garantir el tractament de fred per les taronges i altres cítrics que es cultiven a Sud-àfrica, però que es venen a Espanya, ja que moltes vegades s'intenten introduir en el nostre mercat sense complir amb els mínims de qualitat que haurien de tenir. 

"S'han trobat matèries actives que estan prohibides pels citricultors europeus"

Però per què passa això? Principalment perquè la legislació Sud-africana és diferent de la de la Unió Europea i això fa que sorgeixin problemes de qualitat.  En els controls de qualitat, dels darrers tres anys "s'han trobat matèries actives que estan prohibides pels citricultors europeus, o matèries actives per sobre del límit màxim permès per nosaltres", explica el director general de la Unió de Llauradors a Merca2.

Exprimidor de naranjas / Pixabay

Els pagesos valencians alerten que des de Sud-àfrica han intentat entrar taronges contaminades per vendre-les als supermercats espanyols / Pixabay

"Estan dins de les vint plagues o malalties que la mateixa Comissió Europea està xifrant com a molt perillosa"

El segon problema en què es troben les taronges exportades des de Sud-àfrica és l'escàs control del control de plagues. "Són plagues de quarantena, com és el CBS o la Thaumatotibia leucotreta, que estan dins de les vint plagues o malalties que la mateixa Comissió Europea està xifrant com a molt perillosa", remarquen des de la Unió de Llauradors.

De fet, en els primers nou mesos del 2021 s'han detectat més de 33 plagues de taronges, de les quals la majoria eren de Sud-àfrica. Una xifra molt significativa si es compara amb la de l'any anterior, on se'n van detectar 18. Gràcies a la detecció d'aquestes plagues, es va poder interceptar el seu transport, ja que el seu consum podria posar en risc els consumidors.

L'EFSA fa que sigui obligatori el tractament fred pels cítrics

Quina és la solució que es proposa per acabar amb aquest problema? Amb un simple tractament de fred es podrien evitar les plagues als cítrics. "Sempre estem reclamant que s'apliqui el tractament fred de forma obligatòria a tots els cítrics que provenen de Sud-àfrica", explicaven des de l'associació.

Segons explica la Unió de Llauradors, en el Comitè Permanent de Vegetals, Animals, Aliment i pinsos de la secció de la Sanitat Vegetal, que va tenir lloc el 21 i 22 d'octubre, l'EFSA ha explicat que és obligatori que els cítrics provinents de Sud-àfrica, han de passar un tractament de fred. Així doncs, per fi s'ha complert amb els requeriments que tant demanaven a la Unió de Llauradors. Aquesta mesura l'ha pres EFSA i haurà de ser aprovada per la Comissió Europea.