L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha comunicat aquest dimecres la retirada del mercat d'un lot de col·lutori per a fer esbandides bucals per una possible contaminació per un bacteri. Segons informen, la seva utilització pot comportar problemes per a la salut, especialment per a persones vulnerables, gent gran, nens i dones embarassades. 

El producte en concret és el col·lutori clorhexidina+XIlitol Imark que es comercialitza en format monodosis i el lot afectat és el 0100320123. Des de l'AEMPS expliquen que es distribueix principalment dins de l'àmbit hospitalari i no es comercialitza en botigues externes, tot i que no descarta que pugui haver-hi fora dels hospitals.

Col·lutori contaminat per un bacteri
Col·lutori contaminat per un bacteri. / Foto: Cedida

L'empresa fabricant analitzarà si hi ha més lots contaminats

L'empresa encarregada de la fabricació del producte, Imark-Hospita SL, ha rebut l'ordre de prendre les mesures cautelars corresponents, aturar la venda i l'ús d'aquest col·lutori, així com immobilitzar totes les unitats d'aquest lot existents. Ara, hauran de ser analitzades per confirmar que realment existeix la presència del bacteri Burkholderia cepacia i si existeixen més lots que hagin estat contaminats. Es comprovaran els dos anteriors i els dos posteriors.

L'AEMPS també ha ordenat a l'empresa fabricant que iniciï una investigació per tal d'esclarir com s'ha pogut infectar aquest producte que les persones es fiquen a la boca per tal, precisament, de millorar la seva higiene bucal. Totes les comunitats autònomes ja han estat informades de la situació per tal que comprovin i confirmin que no queden més unitats disponibles als seus centres hospitalaris.