Has rebut aquest SMS dient que és una entitat bancària i vol que introdueixis les teves claus personals d'accés? Compte perquè podries haver estat víctima d'una estafa. La Guàrdia Civil ha detingut 76 persones en el marc de la operació Curkan, la majoria d'elles a Catalunya, concretament a Barcelona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Girona, Salt i Canovelles. Els arrestats estan acusats de participar suposadament en una defraudació d'un milió d'euros a centenars de persones mitjançant l'enviament de correus i missatges fent-se passar per un conegut banc. En molts casos encertaven i la víctima era client, però en altres casos era rebutjat. Pel que sembla era una qüestió d'enviaments massius i probabilitats.

El grup d'estafadors estava format per persones de distintes nacionalitats. Molts dels detinguts ja han estat posats en llibertat, especialment les anomenades "mules econòmiques", excepte quatre d'ells que es dedicaven a la captació de futurs defraudadors, principalment, a més, a Catalunya. Per això, el dispositiu de la Guàrdia Civil va desenvolupar-se en tres fases. A la primera, els agents van arrestar un total de 30 persones a les províncies de Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona, Saragossa, València i Madrid. Mentre que a la segona i tercera, han estat 46 més al territori català a Barcelona, Tarragona i Girona, i quatre d'elles eren els anomenats "captadors de mules".

Així cometien les estafes 

El modus operandi dels delinqüents era utilitzar l'excusa d'una suposada incidència en el compte bancari. Els mateixos estafadors, al missatge, t'oferien la possibilitat de resoldre aquest problema accedint a través d'un enllaç a la web que finalment resultava ser falsa. A continuació, obtenien l'usuari i la contrasenya d'accés a la banca digital de la víctima. Amb aquesta informació realitzaven diferents transferències fraudulentes a d'altres comptes fins que, en molts casos, els afectats veien com es quedaven en pràcticament números vermells. 

Un agent de la Guàrdia Civil mostra l'avís habitual enviat per cometre l'estafa / GC
Un agent de la Guàrdia Civil mostra l'avís habitual enviat per cometre l'estafa / GC

Els investigadors de la Guàrdia Civil han analitzat més de 350 comptes bancaris beneficiaris de les quantitats transferides il·lícitament com un muntatge total defraudat superior al milió d'euros. De tota la informació obtinguda, també s'han portat a terme més de 500.000 registres de direccions IP utilitzades pels autors dels fets durant les dates que van cometre les estafes. Els perjudicats, en tots els casos, eren clientes del banc que suplantaven als missatges i correus electrònics. A més, els detinguts anaven evolucionat i perfeccionant la tècnica d'estafa amb mètodes com el phishing, smishing, vishing o spoofing.

La majoria de víctimes són a la província de Càceres

La operació que ha permès detenir un total de 76 persones a Barcelona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Girona, Salt, Canovelles, Saragossa, València, Madrid, Rivas-Vaciamadrid i San Lorenzo del Escorial, va iniciar-se el juny del 2022 des de la província de Càceres. La Guàrdia Civil va rebre 315 denúncies a aquesta part d'Extremadura i han aconseguit esclarir 282 d'aquestes. Tot i que els estafadors estaven majoritàriament a Catalunya, amb altres nuclis a Madrid, València o Saragossa, la gran majoria de les víctimes són de Càceres.