Salten totes les alarmes al petit Estat de la Ciutat del Vaticà. El Palau Apostòlic, residència oficial del cap de l'Església Catòlica, el Papa, ha estat envaït per un home que ha aconseguit traspassar totes les barreres de seguretat i ha irromput amb el seu cotxe a tota velocitat fins al pati interior i central de l'edifici, el de San Damaso, on tradicionalment es dona la benvinguda als caps d'Estat i de govern durant les visites oficials al microestat.

Els fets s'han produït aquest dijous al vespre, poc després de les vuit, quan "un cotxe ha arribat a la porta de Santa Anna del Vaticà, una de les entrades als murs vaticans, i després de fer cas omís a les instruccions que li havien donat els soldats de la Guàrdia Suïssa que no podia entrar sense les autoritzacions pertinents, va abandonar temporalment l'entrada i, després de maniobrar, va tornar a entrar a gran velocitat, forçant les dues portes de control de la Guàrdia Suïssa i del Cos de Gendarmeria (la policia del Vaticà)", han informat en un missatge als mitjans.

Segons apunta el mateix comunicat de la oficina de premsa del Vaticà aquest dijous a la nit, els agents del microestat van intentar aturar el cotxe i fins i tot un inspector de la Gendarmeria que custodiava la porta "va disparar amb una pistola en direcció als pneumàtics davanters del vehicle". Tanmateix, i tal com apunten les mateixes fonts, no va encertar el tret i va acabar a l'aleró davanter esquerre, la qual cosa va fer que el turisme "seguís el seu camí". L'home va continuar al volant i a tota velocitat, travessant els arcs del Palau Apostòlic i en direcció al central pati de San Damaso.

El Papa no viu allà, però els edificis estan connectats

El codi d'alarma va difondre's ràpidament per ràdio, especialment per haver irromput en un edifici amb el vehicle i on, a més, és la residència oficial del Papa. Però, tot i aquesta oficialitat, el papa Francesc no viu allà, sinó a la Casa de Santa Marta. És a dir, el cap de l'Església Catòlica no estava en aquells moment allà. Tanmateix, el fet que pogués superar totes les barreres de seguretat va provocar una resposta ràpida dels agents que van tancar la porta de la Casa de la Moneda, que dona accés a la Basílica de Sant Pere, els jardins vaticans i la plaça de Santa Marta, on, com s'ha dit, resideix en aquests moment el Papa. 

El conductor va aconseguir arribar al pati de San Damaso i, un cop allà, va baixar pel seu propi peu del vehicle i va ser immediatament detingut i posat sota arrest. L'home, d'uns 40 anys, va ser examinat pels metges de la Direcció de Salut i Higiene de l'Estat de la Ciutat del Vaticà, que van constatar que es trobava en un greu estat "d'alteració psicofísica". En aquests moments, l'assaltant es troba en una cel·la de detenció als nous locals de la Caserna de la Gendarmeria, a disposició de l'autoritat judicial.