Bizum és una eina present en la majoria d'aplicacions de les principals entitats bancàries del nostre país. Cada vegada és més freqüent que les persones prefereixin aquesta mesura per realitzar petites (o grans) transaccions entre coneguts o amics en comptes d'utilitzar els diners en metàl·lic.

Aquesta aplicació té grans avantatges, és ràpida i no és necessari més que el número de telèfon per realitzar la transacció, que és instantània. Cada vegada que es fa un pagament l'eina demana l'usuari emissor que escrigui un concepte abans per saber el motiu pel qual s'executa aquest moviment.

Els bancs avisen la policia si troben algun concepte anormal. Uns quants exemples d'un d'usual serien 'compra', 'lloguer' o 'sopar d'ahir a la nit'. Però les forces de l'ordre han rebut trucades de les entitats bancàries en veure'n alguns com 'Gràcies pel ronyó', 'Armes per a la lluita santa a Síria' o 'Per la cocaïna'. Voler passar-se de graciós pot comportar un avís de les autoritats.

La legislació que regula aquest tipus de conceptes

La normativa 10/2010 de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme regula aquesta classe d'assumptes i obliga les entitats bancàries a avisar les autoritats si veuen un concepte de Bizum relacionats amb aquest tipus de delictes.

Quan això passa la policia contacta amb l'usuari emissor per preguntar-li sobre el motiu d'escriure aquest tipus d'enunciats. A més adverteixen les persones del perill que suposa aquesta pràctica i els aconsellen que deixin de fer-ho en el futur.

Bitllets d'euro / Arxiu

L'organisme que s'encarrega de gestionar aquest tipus d'activitats és el SEPBLAC (Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries). Encara que és l'entitat bancària la que s'ha d'encarregar de cada cas individualment.

Bizum, una eina milionària

Bizum és part de la vida quotidiana de les persones el 2021, la seva rapidesa i comoditat són molt ben valorades pels usuaris que opten per aquesta opció en lloc dels diners en efectiu amb més freqüència.

Segons les dades de la mateixa eina actualment han realitzat amb èxit uns 650 milions de transferències, en elles s'han mogut prop de 35.000 milions d'euros. A més ha destacat com a via per fer donacions a les diferents ONG associades (4.750), a través de Bizum s'han donat uns 20 milions d'euros.

El servei va començar a funcionar el 2016 i actualment és utilitzat per més de 15 milions d'usuaris actius. Es poden fer 60 operacions mensuals i tenen certs límits. Com a mínim s'ha de superar els 50 cèntims, la transacció màxima és de 500 euros, al dia el límit està en 1.200 i al mes en 5.000.