Les inundacions provocades per les fortes pluges registrades durant els últims dies a l'oest d'Alemanya i el sud de Bèlgica han deixat per ara més de 125 morts i milers de desapareguts. Comunitats senceres han quedat en ruïnes després de la crescuda i desbordament dels rius que van arrasar ciutats i pobles. Diverses preses en algunes parts del país ja han rebentat i algunes es troben inestables. El valor dels danys materials encara no s'ha estimat.
"El sofriment no fa més que augmentar"
Les autoritats d'Alemanya ha informat aquest divendres que almenys 103 persones han mort en els estats de Renània del Nord-Westfàlia i Renània-Palatinat, els més afectats del país amb més de 60 i 43 de morts, respectivament. "El sofriment no fa més que augmentar", va declarar la primera ministra de Renània-Palatinat, Malu Dreyer, a la cadena de televisió alemanya ZDF. "Qualsevol que encara no hagi entès que el canvi climàtic té les seves conseqüències no pot ser ajudat", ha recalcat.
En total, segons el Ministeri d'Interior, hi ha 15.000 persones treballant en les tasques de rescat. Els rescatistes continuen la recerca de persones desaparegudes. Segons l'últim balanç de les autoritats, més de 1300 persones es troben en parador desconegut. A més de les víctimes i desapareguts, les inundacions han provocat greus destrosses en vies i ponts, així com problemes a la xarxa de telefonia mòbil, fer que ha deixat a la població de la zona incomunicada. La Bundeswehr -exèrcit- ha enviat al voltant de 900 efectius a les àrees de desastre per brindar suport.
Les autoritats han advertit als ciutadans que han de retirar-se dels voltants dels rius i que no entrin en soterranis inundats perquè existeix el perill de patir descàrregues elèctriques.
Milions d'euros en danys materials i l'historial catastròfic
Els danys econòmics del temporal no han estat encara estimats però es preveuen estratosfèrics. Carreteres, línies de ferrocarril, ponts, cases, preses i empreses privades arrassades. L'estat federat de Renània-Palatinat ha destinat una primera partida d'urgència de 50 milions d'euros per pal·liar els danys.
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha traslladat el seu condol a les víctimes i familiars i ha expressat que està "impactada pels informes que hi ha llocs que estan completament sota l'aigua". "No sabem el nombre encara de víctimes i afectats, però n'hi haurà molts", ha lamentat.
La xifra de morts és la més alta de qualsevol catàstrofe natural a Alemanya des d'una mortífera inundació del mar del Nord el 1962 que va causar la mort a unes 340 persones. L'accident d'un tren d'alta velocitat ICE el 1998 va segar unes 101 vides. Al 2002, les inundacions del riu Elba, en el seu moment qualificades pels mitjans de comunicació com les "inundacions del segle", van matar 21 persones a l'est d'Alemanya i més de 100 a tota la regió centreeuropea.
Inundacions a Bèlgica
El temporal també està afectant a Bèlgica, on han mort almenys 23 persones i quatre han desaparegut, segons informacions del diari Le Soir. A la regió de Valònia, al sud del país, unes 41.000 cases s'han quedat sense subministrament elèctric, per la qual cosa les autoritats han anunciat l'alliberament de fons d'emergència per ajudar a les poblacions afectades, recull Europa Press.
A més, les autoritats han alertat que la "situació a la xarxa de distribució elèctrica continua sent extremadament complicada" i la mobilitat es troba greument limitada, amb els serveis de trens i autobusos suspesos.
El governador de la província de Lieja, la més afectada, ha alertat que el nombre de morts podria augmentar. "Només a Lieja actualment hi ha 13 persones desaparegudes", ha alertat.