El cap d'il·luminació de la pel·lícula Rust, Serge Svetnoy, va presentar aquest dimecres la primera demanda contra l'actor i productor nord-americà Alec Baldwin i altres membres de la producció d'aquest film després de la mort per tret de la directora de fotografia Halyna Hutchins durant el rodatge.

Primera demanda contra Alec Baldwin per la mort d'Halyna Hutchins

En una roda de premsa a Los Angeles, Svetnoy, que va ser també ferit per la bala que va posar fi a la vida de Hutchins, va assegurar que va veure "de primera mà que diverses armes es van deixar desateses, a terra i sense supervisió" al llarg de la filmació al Bonanza Creek Ranch, en Santa Fe (Nou Mèxic, EUA).

Halyna Hutchins / Imdb

Halyna Hutchins / Imdb

Per aquestes condicions en el set i el posterior accident fatal, Svetnoy va presentar una demanda davant del Tribunal Superior de Los Angeles per negligència contra els productors de la pel·lícula, inclòs Baldwin, al director assistent, Dave Halls, que va confessar no haver revisat l'arma i que havia estat acomiadat d'una altra producció per un incident similar; i a l'encarregada del control de les armes, Hannah Gutiérrez-Reed.

Tres negligències van desencadenar el fatal final

En aquest document judicial, al qual va tenir accés Efe, l'expert en il·luminació va culpar l'encarregada de les armes Hannah Gutiérrez-Reed per acceptar una feina per sobre de la seva experiència en un rodatge en el qual eren necessaris "diversos armers auxiliars per manipular de manera segura" aquestes armes.

Segons la demanda, Gutiérrez-Reed "va permetre negligentment" que un revòlver Colt de calibre 45 amb almenys una bala real fos lliurat al subdirector Dave Halls, que tampoc no va inspeccionar l'arma adequadament i la va donar posteriorment a Baldwin.

Alec Baldwin i la seva dona / GTRES

Alec Baldwin i la seva dona / GTRES

A més, Svetnoy va afirmar que Baldwin també "tenia el deure" de verificar "dues vegades" que el revòlver no estava carregat amb munició real abans de prémer el gallet.

"Aquest deure a més li exigia que manipulés el revòlver Colt com si estigués carregat i que s'abstingués d'apuntar a ningú", al·lega la demanda.

La productora no va contractar el personal necessari

En la roda de premsa, Svetnoy va explicar que està "convençut" que els productors tenen gran part de la culpa per suposadament intentar "estalviar diners contractant un nombre insuficient de treballadors per manipular de manera segura els accessoris i armes de foc correctament en el set de Rust".

"A causa que l'ús d'armes de foc i munició real en pel·lícules representa una activitat intrínsecament perillosa, els productors de Rust tenien el deure de contractar persones capacitades i experimentades per supervisar acuradament l'ús d'armes de foc i municions en la filmació de la pel·lícula", va agregar Svetnoy en la seva queixa.

Ja saben qui va carregar la pistola del tret mortal

D'altra banda, aquesta setmana la fiscal del districte a càrrec del cas, Mary Carmack-Altwies, admetia en el programa Good Morning America que ja sabien qui havia carregat l'arma amb la bala veritable que acabaria sent mortal per a la directora de fotografia Halyna Hutchins.

Mary Carmack Altwies / Good Morning America

Mary Carmack Altwies / Good Morning America

Aquesta demanda podria no ser l'última del cas més tràgic de Hollywood aquest any. El Dorado Pictures, amb seu a Universal City, Califòrnia, productora de Baldwin i amb Mallory Schwartz al capdavant com a productora executiva, és ara el nom que podrà figurar en les denúncies per l'incident mortal.

Tant Halls com Gutiérrez-Reed eren empleats d'El Dorado Pictures, per la qual cosa, malgrat no ser responsable individualment, Baldwin és el responsable de la productora en la qual es va produir la mort d'Hutchins. Per això podria enfrontar-se a una demanda civil, cosa que la fiscal a càrrec del cas no ha descartat, ja que tots els escenaris segueixen sobre la taula.