La tarda d'ahir, dissabte 30 de juliol, un autobús amb una cinquantena de persones va bolcar en un camí secundari de la carretera BV-1307, al municipi de Rubió, a l'Anoia (Barcelona). L'accident va deixar un balanç de 23 persones ferides, dues d'elles de gravetat. El cos de Bombers va treballar en el punt accidentat des de les 18:43 de la tarda, quan van rebre l'avís de l'accident, amb 28 dotacions terrestres i un mitjà aeri per tal de socórrer les víctimes i excarcerar les quatre persones que, en un primer moment, havien quedat atrapades dins el vehicle. Tot i que les causes de l'accident es desconeixen, Miquel Archela, l'alcalde de Rubió, apunta que el motiu es deu a una "gran imprudència", ja que l'autobús, de gran capacitat, no va valorar bé el trajecte que havia de fer. L'autocar va endinsar-se en un camí secundari que porta fins a una masia on se celebrava un casament, al qual assistien els ocupants de l'autobús, i que no està preparat perquè hi circulin vehicles d'aquestes característiques. 

L'alcalde de Rubió creu que l'autobús no hauria d'haver entrat al camí i que va ser una "gran imprudència"

L'alcalde de Rubió, en declaracions a l'ACN, ha explicat que per aquest camí cada any passa "una vuitantena" d'autobusos, sense que es registrés mai un accident d'aquest tipus. Tanmateix, el batlle també afirma que els autobusos més grossos, normalment, s'aturen a l'entrada del camí i deixen baixar els passatgers perquè recorrin a peu els 80 metres que separen la masia de la carretera. Aquesta recomanació, de fet, la fan també des de la mateixa masia als convidats que volen accedir-hi amb vehicles grossos. El camí, que pot fer-se en escassos onze minuts caminant, està habilitat "de sobres" perquè hi passin cotxes i fins i tot autobusos de mida mitjana, de màxim 40 persones de capacitat, apunta l'alcalde, "però un autocar tan gros no".

En paraules del mateix batlle, es tracta d'un camí asfaltat de només tres metres d'amplada, i en el qual hi ha un revolt "molt tancat, de 90 graus", precisament el punt on va accidentar-se l'autobús. Per aquest motiu, Archela considera que l'autobús amb els convidats al casament "no hauria d'haver entrat al camí", qualificant-ho de "gran imprudència". Arran de l'accident, l'alcalde creu que el més adient seria col·locar un senyal a l'entrada del camí, indicant que els autobusos de més de 40 places tenen prohibit l'accés per motius de seguretat. 

autobus bolca rubio anoia 50 passatgers
L'autobús, que portava 47 passatgers a bord, va bolcar en un revolt mentre es dirigia a un casament. / Foto: Bombers
revolt autobus accident satelit rubio anoia
El camí que porta fins a la masia té tres metres d'amplada i un revolt de 90 graus molt tancat, el punt on va bolcar l'autobús.

Les tasques per retirar l'autobús s'allargaran fins dilluns

En el moment en què es va rebre l'avís de l'accident, els Bombers van desplaçar-se fins al lloc dels fets amb un dispositiu que va anar augmentant al llarg de la tarda, arribant a les 28 dotacions terrestres i un mitjà aeri, per tal d'atendre les persones afectades i retirar l'autobús de la via. No obstant això, aquest últim objectiu encara no s'ha pogut complir, i les tasques per retirar el vehicle accidentat s'allargaran fins dilluns, segons han confirmat fonts de l'empresa de grues encarregada de dur-ho a terme. Els Bombers també asseguren que aquestes tasques seran lentes perquè s'han de fer "amb total seguretat i controlant en tot moment la maniobra". 

23 persones van resultar ferides a causa de l'accident, dues de gravetat

El balanç final de l'accident ha estat de 23 persones ferides i traslladades a centres hospitalaris, dues d'elles en estat greu. Fins al lloc dels fets, Protecció Civil va desplaçar 3 helicòpters del SEM, un helicòpter de l'equip conjunt SEM-Bombers i dos psicòlegs d'emergències, un total de 25 unitats, que van atendre a 45 persones, de les 47 que viatjaven a bord de l'autobús. Malgrat tot, l'alcalde de Rubió ha confirmat que la totalitat de les persones ferides en l'accident es troba bé i que l'última que quedava hospitalitzada preveia tornar a casa seva aquest mateix diumenge.