Un autobús amb 50 passatgers ha bolcat a la carretera BV-1037, a l'altura de Rubió, un municipi situat a l'Anoia. Els Bombers han rebut l'avís de l'accident a les 18:43 d'aquesta tarda, i han desplaçat fins al punt quilomètric 3,9 més d'una vintena de dotacions. Segons han confirmat fonts del mateix cos de Bombers, a l'interior del vehicle accidentat han quedat quatre persones atrapades, i després de realitzar les tasques d'excarceració han aconseguit treure-les totes, i les ferides de gravetat ja han estat evacuades per les ambulàncies del SEM. Miquel Archela, l'alcalde de Rubió, ha xifrat en unes 23 les persones ferides a causa de l'accident, dues de les quals greus.

Segons les primeres informacions, l'accident s'ha produït aproximadament a l'alçada del quilòmetre 3,9 de la carretera BV-1307, en un revolt que condueix fins a una masia, on estava previst celebrar un casament. L'autocar circulava per aquest camí secundari, que també desemboca a la carretera BV-1307 i, per causes que es desconeixen, el vehicle ha bolcat. Els serveis d'emergències no han tallat la carretera, tot i que sí l'accés al camí on hi ha hagut l'accident, i demanen a la ciutadania que no s'apropi al lloc per tal de facilitar les tasques dels equips de rescat. 

Els Bombers treballen al lloc dels fets amb 29 dotacions

El cos de Bombers ha confirmat a El Caso que fins al lloc de l'accident han destinat, en un primer moment, 19 dotacions per tal de socórrer a la cinquantena de passatgers que viatjaven a l'autocar accidentat. No obstant això, el dispositiu s'ha ampliat, i en aquests moments és de 28 dotacions terrestres i un mitjà aeri, un helicòpter, un total de 29 dotacions. Els Bombers han activat també les unitats del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) i unitats del Grup de Suport Operatiu (GROS).

tuit bombers accident autobus bolcar rubio anoia

El revolt on ha tingut lloc l'accident és un camí secundari a partir del qual s'accedeix a una masia, on normalment se celebren casament i altres esdeveniments. Aquest camí, segons apunta l'alcalde de Rubió, és força complicat de fer perquè té diverses corbes tancades i, a més, fa pujada. 

revolt autobus accident satelit rubio anoia
L'autobús realitzava un trajecte complicat i ha bolcat en un dels revolts del camí secundari. / Foto: Google Maps

Fins al lloc de l'accident s'han mobilitzat també diverses ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per atendre les persones que han pogut sortir pel seu propi peu del vehicle i fer-los les primeres valoracions. Ara que s'ha aconseguit rescatar i evacuar tots els afectats, els Bombers desbolcaran el vehicle per confirmar que sota d'aquest no ha quedat ningú atrapat.

Quatre persones, que ja han sigut rescatades, havien quedat atrapades dins l'autobús bolcat

En el moment de l'arribada dels equips d'emergències, molts dels ocupants de l'autocar accidentat havien aconseguit sortir del vehicle pel seu propi peu. Tanmateix, un total de quatre persones que viatjaven a l'autobús accidentat han quedat atrapades dins el vehicle. Els Bombers, un cop han estabilitzat l'autobús, han treballat per excarcerar aquestes persones atrapades, l'estat de salut de les quals es desconeix. Segons han confirmat fonts oficials a aquest mitjà, els equips de rescat han aconseguit excarcerar les quatre persones atrapades, de manera que dins el vehicle ja no hi queda ningú

Una vintena de ferits a causa de l'accident

L'accident d'autobús, on viatjava una cinquantena de persones aproximadament, ha deixat el balanç d'una vintena de persones ferides. Miquel Archela, l'alcalde de Rubió, xifra en 25 el nombre de persones ferides arran de l'accident. Les ambulàncies del SEM han evacuat les persones ferides de gravetat. L'autobús transportava els convidats d'un casament fins a la masia on se celebrava, i darrere del primer autocar n'hi havia un altre, amb més convidats. Les causes de l'accident, per ara, es desconeixen, tot i que Archela ha descartat que la velocitat fos una causa, apuntant que es tracta d'un camí "complicat". 

Els equips d'emergències activen el Pla PROCICAT arran de l'accident

L'accident d'autobús ha fet que els equips d'emergències activin el Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT), un pla d'emergències multirisc i complementari dels plans especials. S'aplica per gestionar riscos o emergències que, normalment, no estan previstos en els plans especials i que poden afectar un gran volum de persones, o bé tenir una repercussió considerable.