El passat dijous un grup de persones van assaltar un bloc de pisos de Caldes de Malavella, a la comarca de la Selva, amb la intenció d’ocupar-ne 22 pisos buits, al centre del municipi i davant de l’escola de Sant Esteve. Segons ha explicat el consistori, és un bloc de pisos del carrer de Girona que encara no està habitat i que és de propietat privada i alguns habitatges són propietat de bancs.

El grup de persones que van entrar als pisos van activar algunes alertes i alarmes i els veïns ho van posar en coneixement de la policia del municipi. Tot i això, els ocupes van poder accedir als pisos i no va ser fins després d’hores interlocució amb els Mossos d’Esquadra, la policia local i el mateix alcalde, Salvador Balliu (Junts), que no van desistir i van marxar voluntàriament. 

L’alcalde, un conegut antiocupes violents

L’alcalde que va conversar amb els ocupes i els va aconseguir fer fora va ser protagonista, per Setmana Santa, d’un vídeo viral on veia el mateix alcalde fent fora d’una de les seves propietats uns ocupes que l’havien amenaçat. Balliu, en aquell moment, va sortir a les imatges amb una destral, i l’oposició el va atacar i gairebé el van fer plegar, però va seguir mantenint la batllia del municipi termal de Caldes de Malavella. Balliu ha explicat en una nota de premsa que situacions com aquesta de la setmana passada "no es poden permetre" i reclama canvis legislatius "perquè no es vegin vulnerats els drets" dels propietaris.

Contra les ocupacions delinqüencials

Davant "les ocupacions reiterades d'habitatges", i amb l'objectiu de tranquil·litzar els veïns, l'Ajuntament de Caldes de Malavella ja avança que vol impulsar una recollida de signatures per reclamar que es canviïn les lleis. "Ens trobem en una situació difícil; a aquelles persones que ocupen per necessitat, se les atén i ajuda des dels Serveis Socials, però també ens trobem amb ocupacions il·legals que provoquen malestar, i això no ho podem permetre", assegura contundent Balliu.

girona ocupacio
Imatge del bloc de pisos que van intentar ocupar aquest passat dijous a Caldes de Malavella / Ajuntament de Caldes de Malavella

"Les lleis no ens emparen, i és una situació que es repeteix a tots els municipis catalans", afegeix el famós alcalde. "Si la llei no ajuda en aquestes situacions, haurem de proposar que es canviïn, perquè no es vegin vulnerats els drets de les persones a qui ens ocupen habitatges", afegeix. Per lluitar contra aquestes ocupacions delinqüencials, que acaben amb problemes de seguretat i ordre públic, la setmana passada es va tallar la llum a cinc cases que la tenien punxada. "Aquestes actuacions es fan periòdicament, conjuntament amb la Policia Local, els Mossos i les empreses subministradores", s’assegura des de l’Ajuntament de Caldes de Malavella. 

Col·laboració ciutadana

La Policia Local de Caldes té l’encàrrec d’actuar amb rapidesa cada vegada que hi ha una ocupació, però des del consistori també es demana col·laboració ciutadana als veïns per tal d’alertar ràpidament d’ocupacions i com en el cas del carrer de Girona, actuar abans que sigui massa tard i que el problema no s’enquisti.