Tal dia com avui de fa sis anys es va produir un dels assassinats més mediàtics de la premsa espanyola, l'assassinat de la jove madrilenya Diana Quer. La noia només tenia 18 anys quan va ser agredida sexualment i posteriorment assassinada el 2016 després d'acudir a una festa. El cos de la víctima no va ser trobat fins 500 dies després. Tres anys després de l'assassinat, l'Audiència Provincial de A Coruña dictava sentència contra José Enrique Abuín Gey, conegut més comunament com 'El Chicle', com a únic acusat per la mort de Diana. Fins aleshores, compleix condemna a la presó de Mansilla de las Mulas, a Lleó.

Condemna a presó permanent revisable

La justícia va condemnar l'home a presó permanent revisable, una pena a què el tribunal el condemnava per un delicte d'assassinat amb traïdoria i per al qual es va tenir en compte l'atenuant de confessió. A més, l'Audiència va afegir una indemnització de 130.000 euros per a cadascun dels pares de Diana i de 40.000 per la seva germana, a més de pagar les costes del procés judicial. Un any després d'aquesta condemna, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia va ratificar la sentència perquè "no existia cap dubte que els fets van ser degudament acreditats".

A la pena de presó permanent revisable, s'afegia una altra de quatre anys per dos delictes: un de detenció il·legal i un altre d'agressió sexual. A més, es va fixar en 18 anys el temps mínim a la presó perquè 'El Chicle' pogués accedir al tercer grau, és a dir, perquè pugui sortir de presó i tornar només al centre penitenciari per dormir. D'altra banda, si el condemnat volia demanar una revisió de la seva condemna per una possible posada en llibertat, la justícia va dictaminar que hauria de passar un termini de 25 anys.

Segon grau

L'any passat, 'El Chicle' va aconseguir accedir al segon grau penitenciari, la qual cosa deixava la porta oberta perquè pogués sol·licitar un permís. Tanmateix, aquesta decisió no va agradar al pare de la víctima, Juan Carlos Quer, que no va poder evitar el seu "profund dolor". Quer lamentava l'"extraordinària rapidesa" amb la qual les Institucions Penitenciàries havien adoptat la decisió de classificar a 'El Chicle'. "Entenc que es fonamenta exclusivament en el bon comportament en l'àmbit carcerari, on no hi ha nenes o dones a les quals poder tornar a atacar," assenyalava.

Així ha canviat 'El Chicle'

Des de la seva detenció, José Enrique Abuín no només ha canviat el seu aspecte físic, sinó que també el seu comportament. I és que la presó passa factura. Quan va entrar a la presó, la seva actitud era més desafiadora i la seva relació amb els presos no era bona. Això no obstant, després de cinc anys privat de llibertat, el seu comportament va canviar i optava per passar més desapercebut, segons informa Cadena COPE. Però el seu comportament no és l'únic que ha canviat. El seu físic també s'ha vist afectat. 'El Chicle' té ara un aspecte molt allunyat de la complexió atlètica que presentava anys enrere. S'ha engreixat 10 quilos i costa reconèixer-lo. L'agressivitat que mostrava al principi s'ha anat convertint en obediència i fa els treballs que li corresponen sense queixar-se, ja que és conscient que li queden molts anys entre reixes.

També, les fonts penitenciàries afegeixen que els presos del seu mòdul no tenen cap intenció de relacionar-se amb aquest assassí i ell tampoc no mostra interès per fer-se amic dels altres interns. Ara, es troba en un mòdul de respecte, allunyat de narcotraficants i altres interns agressius.

Mostres d'afecte a les xarxes socials

Malgrat que passin els anys, la mort d'una filla no s'oblida. Per aquesta raó, Juan Carlos Quer ha visitat la localitat on va desaparèixer la seva estimada filla, A Pobra do Caramiñal. El pare de la víctima ha explicat en declaracions a Cadena COPE que és la primera vegada que va en aquestes dates a la localitat després de l'assassinat de la seva filla. "Aquí les meves filles van ser molt felices, és un poble molt acollidor i aquí em sento més a prop d'ella", ha afirmat.

Juan Carlos Quer sempre s'ha mantingut molt actiu a les xarxes socials, on agraeix cada gest que els veïns dipositen en record a la seva filla. La mare, Diana Pinel, també a través del seu compte de Twitter, recordava la jove amb una emotiva imatge: "Aquesta llàgrima de flors, al lloc on et va agafar aquest malànima significa el teu últim moment de llibertat, avui igual com cada dia et trobem molt a faltar. GRÀCIES, filla, ets un abans i un després per a Espanya, vas aconseguir moltes coses, però et va costar la vida. T'ESTIMO DIANA".

El cas Diana Quer

La jove Diana Quer va desaparèixer sense deixar rastre el 22 d'agost de 2016, mentre tornava a la casa d'estiueig de la seva mare des de les festes d'A Pobra, en les quals havia estat aquella nit. Setze mesos, gairebé 500 dies, de recerca i incerteses van acabar el 29 de desembre amb la detenció de José Enrique Abuín Gey, àlies 'El Chicle', un veí de Rianxo (A Coruña), que va confessar ser responsable de la seva mort. L'últim dia de l'any 2017, la Guàrdia Civil treia el cadàver de la jove d'un pou d'aigua en una fàbrica abandonada.