El governador del grup terrorista Estat Islàmic (EI) per a la província occidental iraquiana d'Al Anbar, que acumula la major part de cèl·lules actives dels radicals a l'Iraq, va ser abatut en un bombardeig de l'Exèrcit nacional, va informar aquest dijous el portaveu del comandant de les Forces Armades, Yehia Rasul.

La Força Aèria iraquiana "va llançar un bombardeig amb èxit" a la zona d'Al Tabaat que va provocar "la destrucció d'un vehicle i la mort de dos terroristes de l'EI, uns dels quals tenia el càrrec de governador de la província d'Al Anbar i tenia el nom de guerra d'Abu Malika," va anunciar Rasul en el seu compte de Twitter. El militar no va oferir més detalls de l'operació ni de la identitat real d'aquest capitost de l'Estat Islàmic.

El grup terrorista, que va controlar àmplies zones de l'Iraq entre 2014 i 2017, any en què va ser derrotat territorialment, no és organitzat de manera centralitzada i actua a través de petites cèl·lules clandestines que perpetren habitualment atacs contra civils i forces de seguretat en àrees muntanyoses d'Al Anbar.

Bombardeig sobre una zona perillosa

Precisament, aquesta és una de les províncies amb més activitat de l'Estat Islàmic des de la seva derrota i, segons el Govern iraquià, és la zona que compta amb més cèl·lules extremistes perquè limita amb la llarga i porosa frontera amb Síria.

L'Exèrcit iraquià ha reforçat la seva presència en la divisòria després del sagnant motí de presos de l'EI a Síria que el mes passat va deixar més de 500 morts i, sobretot, perquè desenes de milers d'iraquians que es troben al campament sirià d'Al Hol, on resideixen familiars dels gihadistes, intenten creuar la frontera.

Nou cop a l'Estat Islàmic

Després de la mort del líder de l'EI, Abu Ibrahim a el Hashimi al Qurashi, en una operació nord-americana realitzada a començaments de febrer, les autoritats de l'Iraq han assegurat que intensificaran les seves operacions contra els radicals per aprofitar la confusió entre les files dels terroristes.

Joe Biden, el president dels Estats Units, va anunciar que l'operació dels seus militars a Síria havia estat tot un èxit després que acabessin amb la vida de Hashimi. En declaracions posteriors, un funcionari de la Casa Blanca va dir que el que fos líder del Estat Islàmic hauria fet detonar una bomba que va matar la seva família juntament amb ell quan els havia acorralat un comando d'Operacions Especials americà.

Es coneixien poques dades sobre Abu Ibrahim a l'Hashimi al Qurashi, de fet es creu que aquest no era el seu nom real. Una de les poques dades que es coneix és que afirmava ser descendent de la tribu Quraysh, a qui va pertànyer Mahoma, la qual cosa li donava una "posició legítima" per posar-se al capdavant de l'organització.

Segons les últimes xifres de l'ONU ofertes aquest mes, el grup extremista té entre 6.000 i 10.000 combatents a l'Iraq i Síria, i continua llançant atacs a un ritme constant.