Una setmana després de la brutal agressió al barri de la Mariola de Lleida, amb escenes que encara posen els pèls de punta —amb agents ferits a terra, amb el cap obert—, els agents dels Mossos d'Esquadra d'arreu del país han dit "prou". L'atac, la nit de diumenge a dilluns, quan les patrulles van rebre l'avís d'un incident per una baralla en aquest perillós barri de la capital del Segrià, va acabar amb sis agents ferits —un sergent, un caporal i quatre agents, entre efectius de l'ARRO i d'USC—, però el que més mal ha fet és la falta de resposta per part dels comandaments o les declaracions incendiàries del cap de la comissaria de Lleida, l'inspector Xavier Ribelles, que va minimitzar l'agressió, va dir que formava "part de la feina" i va encendre els ànims dels agents de Lleida i d'arreu del país qualificat l'agressió de "fets puntuals".

El mateix dilluns al matí —just abans de l'apagada elèctrica, que ho va capgirar tot—, i després de saber-se que s'havia produït l'agressió, tal com va avançar ElCaso.cat, la consellera Núria Parlon, titular d'Interior, va publicar un tuit condemnant els fets, però va ser l'única reacció en públic i en privat de la direcció política del cos policial. El cap dels Mossos a Lleida, l'inspector Ribelles, va fer unes declaracions a la premsa la tarda d'aquest dilluns, però només van servir per posar més llenya al foc. Les seves paraules van córrer com la pólvora entre els agents i comandaments d'altres comissaries, que no entenien com era possible que, davant d'un dels atacs més greus patits mai per la policia —amb agents que gairebé van ser assassinats—, el comandament minimitzés l'agressió. Dimecres, durant la celebració de les Esquadres de Lleida, el comissari en cap de la Regió de Lleida, Josep Codina, va sortir al pas de la tempesta i, abans de l'acte, va condemnar enèrgicament els fets en declaracions als mitjans de comunicació.

Setmana molt calenta a Lleida

A l'acte, que va comptar amb la presència del comissari de la Prefectura, Josep Maria Estela, es va ovacionar un dels sergents ferits en l'atac a la Mariola, que va rebre una felicitació per una altra actuació, i en pujar a l'escenari, va ser rebut dempeus pels seus companys. Els ànims durant tota la setmana s'han anat escalfant, sobretot veient que els comandaments es posaven de perfil i que la direcció política, ara en mans de Josep Lluís Trapero, director general dels Mossos, no es manifestava. El sindicat SPC va ser, dijous, molt dur contra el cap polític de la policia catalana, assegurant que no s'havia posat en contacte amb els agents ferits ni s'havia desplaçat a Lleida des de l'inici de la crisi.

La tensió de fons, més la convocatòria d'una concentració per aquest dilluns al migdia a la comissaria de Lleida, amb un moviment transversal i una imatge comuna amb el '57' com a punta de llança —simbolitzant el nombre total de punts de sutura que van rebre els quatre agents que van necessitar ser atesos per ferides obertes—, va obligar aquest divendres la Prefectura a moure's i convocar una reunió amb els sindicats policials. Aquesta imatge del '57', ja símbol del cansament dels Mossos per la violència que hi ha al carrer i la falta de compromís polític i d'alguns comandaments amb els agents que cada dia es juguen la vida per defensar l'ordre als carrers dels nostres barris i ciutats, ha inundat xarxes socials i la conversa durant aquests dies entre els agents, que han compartit experiències del dia a dia. 

El carrer, cada cop pitjor

Lleida és el darrer episodi d'una conflictivitat social que els polítics han volgut amagar sota la catifa. El mateix cap del cos, Miquel Esquius, que —com Trapero— ha estat amagat durant tota aquesta crisi -des dels sindicats es pregunten si és "real" o un "holograma", a la celebració de l'acte nacional de les Esquadres va assegurar que la "multiculturalitat" que la immigració ha generat a Catalunya no és una "amenaça" i que s'ha d'interpretar com una riquesa. Abans de Lleida, els Mossos han vist com s'havien de retirar d'altres barris de Catalunya, atacats per turbes de persones que es pensen que estan per sobre de la llei: al barri de Sant Joan, a Figueres; a la Font de la Pólvora, a Girona; a la Mina, a Sant Adrià de Besòs, o a Cerdanyola, a Mataró. El carrer ha empitjorat els darrers anys, ho asseguren no només els agents que el patrullen, també les dades oficials d'atacs, tal com va recollir ElCaso.cat la setmana passada amb dades del departament d'Interior. El president Illa, a la celebració de les Esquadres, a Barcelona, va assegurar, abans dels fets de la Mariola, que no s'abandonaria cap barri.

Aquest divendres, i amb la intenció de desactivar la protesta convocada per aquest dilluns, els sindicats van rebre informació per part de la Prefectura. Amb els comissaris Josep Maria Estela, de la Prefectura; David Boneta, comissari superior territorial, i Josep Codina, comissari en cap de la regió de Lleida, al capdavant, els caps del cos van fer una anàlisi als representants dels sindicats policials (SAP-Fepol, USPAC i CCOO), on van acceptar que la situació a Catalunya és greu, amb un increment de la violència, i que cal actuar per revertir-ho abans que sigui massa tard. Del que s'ha pogut saber de la reunió, més enllà d'acceptar aquest estadi preocupant, també s'ha tornat a assegurar —com ja s'havia fet, i a Lleida ja s'havia posat en pràctica— que es reforçarien els equips de l'ARRO de les nou regions per tal que puguin tenir més capacitat i també servir com a segon cercle de la seguretat ciutadana, per construir un sistema més robust, on també, quan calgui, hi participarà la Brigada Mòbil, per donar resposta a aquestes accions, que acaben amb desordres públics greus, però que arrenquen amb incidents de més baixa intensitat en punts conflictius ja diagnosticats pels caps de cada comissaria del país. 

Més ARRO per reforçar USC

L'acceptació d'aquest punt de partida, negar que els fets de Lleida siguin "fets puntuals" i comprometre's a reforçar la presència d'equips com l'ARRO i la Brimo per donar seguretat a les unitats i patrulles de Seguretat Ciutadana ha estat ben rebuda per part dels tres sindicats, segons ha pogut saber ElCaso.cat. "Parlar clar" és una bona opció, han assegurat alguns dels presents, i han convergit que és un bon punt de partida. Alguns agents, però, reclamen que discursos dur i positius com els d'Estela a porta tancada, durant la reunió, han de ser escoltats també en roda de premsa i davant de l'opinió pública pel cap del cos o el mateix director general. "Si queden només en reunions privades, no ens serveix de res", lamenten alguns dels agents.

Amb tot, però, USPAC i CCOO han criticat la falta d'implicació del director general, Josep Lluís Trapero, que no va assistir a la reunió ni s'ha desplaçat a Lleida en tota la setmana d'aquesta greu crisi. Tampoc el cap del cos, el comissari Esquius. Els mateixos dos sindicats també han demanat que sigui destituït l'inspector en cap de la comissaria de Lleida per les seves declaracions, que des de la Prefectura sí que s'han qualificat de desafortunades, però que, de moment, han decidit mantenir en el càrrec l'inspector Ribelles. Fepol, el sindicat majoritari, no ha demanat el cap de l'inspector en cap. Dintre d'aquest conglomerat de sindicats federats, també hi ha un sindicat de comandaments, d'on forma part l'inspector, fet que ha evitat que es mostressin bel·ligerants amb les declaracions fetes per l'inspector la tarda dels fets.

'57', la revolució per tornar a casa

Sigui com sigui, els sindicats —tot i les jugades soterrànies d'alguns dels representants sindicals alineats amb la direcció política del cos— i el conjunt dels Mossos mantenen la convocatòria de la concentració per aquest dilluns davant de la comissaria de Lleida per evidenciar que la situació és greu i que cal que els polítics i els comandaments policials deixin de banda el càlcul tàctic i es posin al costat dels agents del carrer. Amb el '57' com a bandera —a més dels punts, a les imatges també s'hi veuen sis 'x', pels sis agents ferits—, s'espera que molts agents protestin aquest dilluns en el que ja s'ha batejat com una revolució policial, i aquest cop, no per demanar cobrar més. Només per tornar a casa d'una peça.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!