Quan un any comença, moltes persones s'interessen pel calendari per veure si alguns dies festius podran implicar que hi hagi un pont i, per tant, allargar els seus dies de vacances o unir-los als caps de setmana per poder planejar algun viatge o escapada d'uns pocs dies.

Un dels dies més valorats és el del treballador, que sempre és el primer dia del mes de maig. Es tracta d'una data cotitzada, els preus dels hotels i transports com a trens o avions són bastant més econòmics que en setmana santa, que cau abans que aquesta data, i a l'estiu, que va just després.

Moltes persones s'hauran decebut en descobrir que en aquest 2022 el dia del treballador cau diumenge. La majoria de les persones a Espanya no treballen en caps de setmana i això podria suposar que tindrien un dia festiu menys aquest any.

Tot i això, algunes comunitats autònomes han decidit 'moure' el dia del treballador al dia dos perquè les persones que no treballen els caps de setmana puguin aprofitar per descansar dilluns en comptes del diumenge que, per si mateix, ja sol ser una data de descans.

La legislació sobre els dies festius a Espanya

Segons la legislació, a Espanya hi ha vuit dies que són considerats com a dies festius nacionals comuns, aquests tenen un caràcter retribuït i no recuperable. També hi ha quatre dies més extra que són obligatoris, encara que les autonomies tenen potestat per substituir-los i canviar-los en casos com aquest.

Calendari Pixabay (2)
Calendari / Pixabay

Algunes comunitats autònomes fins i tot havien gestionat altres anys aquest pont per augmentar-lo i que durés quatre dies. El conegut com 'el pont de maig' era una data assenyalada al calendari de moltes persones que aprofitaven per fer un viatge previ a les seves vacances d'estiu.

Curiosament, aquest any el dia de la mare coincideix amb el dia del treballador. Es pot destacar que aquesta data és canviant, sempre és el primer diumenge del mes de maig i existeix la possibilitat que coincideixin per la proximitat entre ambdues.

Les comunitats que canviaran el dia festiu al dilluns 2

Algunes comunitats autònomes han decidit canviar el dia festiu i 'col·locar-lo' dilluns perquè els habitants de les seves ciutats i municipis puguin gaudir d'un dia festiu més i, si el desitgen, tenir més temps per planificar una petita escapada.

Les comunitats que han decidit apostar per aquesta mesura són: Aragó, Andalusia, Castella i Lleó, Astúries, Extremadura, Regió de Múrcia i la Comunitat de Madrid. Per tant, els seus habitants podran allargar el seu cap de setmana, encara que molts dels negocis de la ciutat estaran tancats.