Els agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup especialitzat en estafes d'internet que, a més, havia robat la identitat de més de 40 víctimes a través de contractes de treball fraudulents. Hi ha 15 persones detingudes a Múrcia, Tarragona, Jaén, Burgos, Ciudad Real i Alacant. Els arrestats sol·licitaven dades personals a les seves víctimes amb el pretext de formalitzar un contracte de treball.

Posteriorment, obrien comptes en línia a bancs estrangers suplantant les seves identitats i es valien d'elles per estafar altres persones a través de plataformes web de compravenda d'articles de segona mà. Els diners que rebien de les suposades vendes l'extreien immediatament fent ús d'un servei bancari que permet enviar diners en efectiu a un caixer automàtic valent-se d'un codi rebut per SMS.

Usar ordenador, videollamada / Pxfuel

Detenen 15 persones per més de 200 estades per internet, algunes de les detencions s'han fet a Tarragona / Pxfuel

Detecten més de 205 delictes d'estafa informàtica

Els agents han detectat fins aquest dimecres 205 delictes d'estafa informàtica comesos a través de plataformes de compravenda, i el frau econòmic ascendeix a més de 60.000 euros. La investigació va començar quan els agents van detectar l'existència d'un grup organitzat, que operava principalment a la Regió de Múrcia, presumptament dedicat a cometre estafes per internet.

Empresa d'art per captar aspirants fraudulenta

Els arrestats havien creat una estructura d'enginyeria social que comptava amb els perfils d'un empresari i una empresa, relacionats amb les arts gràfiques, a través dels quals feien ofertes de feina per captar aspirants. Una vegada que els interessats superaven una sèrie d'entrevistes, i amb el pretext de verificar la seva idoneïtat per al lloc ofert, els sol·licitaven totes les seves dades de filiació i documentació per a formalitzar el contracte de treball. 

Com que el presumpte treball ofert era a través d'internet, i no requeria presència física, obligaven les víctimes a contractar targetes de prepagament de diferents entitats financeres com a mitjà de pagament de la nòmina.

Controlaven els diners a través de plataformes web

D'aquesta manera, l'organització podia controlar els diners que posteriorment estafaria a través de plataformes web de compravenda d'articles de segona mà. Les gestions policials van permetre comprovar com els detinguts havien obert targetes en línia a bancs estrangers, suplantant les identitats dels sol·licitants de treball.

Policía Nacional / EFE

Els presumptes estafadors han aconseguit fer més de 200 estafes a través de plataformes web de compravenda / EFE

En elles rebien les quanties de les vendes que realitzaven a través de les plataformes web de compravenda, diners que extreien de manera immediata en caixers per a evitar els bloquejos bancaris per possibles denúncies dificultant, al mateix temps, el seguiment o localització dels diners. 

Detinguts a Múrcia, Tarragona, Jaén, Burgos, Ciudad Real i Alacant

Els agents han detingut 15 persones a Múrcia, Tarragona, Jaén, Burgos, Ciudad Real i Alacant. Entre els arrestats es troben un pare i el seu fill com a ideòlegs dels fets, en un altre graó, els captadors de mules i les mateixes mules, sent aquestes últimes les receptores dels diners estafats a les víctimes.

Localitzen documentació  personal de potencials víctimes

També han realitzat un registre domiciliari on han intervingut nombrosa documentació, dos ordinadors portàtils, sis mòbils, 20 targetes de diferents entitats bancàries, targetes de telefonia, discos durs i memòries portàtils i diners en efectiu, entre altres efectes. A més a més, han localitzat documentació personal de potencials víctimes preparada per a dur a terme noves estafes. La investigació continua oberta i estan intentant esbrinar més detalls per esclarir els fets.