Els objectes que són robats acaben en algun lloc. Sobretot, al mercat negre. Però, on poden acabar 500 ordinadors portàtils robats d’un institut de Santa Coloma de Gramenet? ElCaso.cat ha tingut accés a una investigació feta per un especialista en anàlisi de fonts obertes que, amb la programació d’un bot, ha aconseguit situar en diversos punts del món els ordinadors que van ser sostrets d’aquest institut públic de Catalunya. La investigació feta per aquest analista ha permès també localitzar altres aparells: uns robats al Penedès i d’altres que, suposadament, van ser sostrets d’escoles del sud d’Espanya, a Andalusia. La majoria dels terminals robats, alguns encara amb la serigrafia de la Generalitat de Catalunya, s’han pogut posicionar, gràcies a la investigació d’aquest expert, al Marroc.
La publicació d’una notícia a ElCaso.cat sobre aquest robatori, abans de l’inici de classes del 2024, va posar en alerta aquest expert. Els robatoris van afectar, pocs dies abans que els alumnes tornessin als centres després del descans estival, quatre instituts d’aquesta ciutat, tot i que la majoria dels dispositius van ser robats de l’institut Les Vinyes, on els lladres se’n van endur 400. Els Mossos van obrir una investigació que, a hores d’ara, si més no que s’hagi fet públic, està en un carreró sense sortida. La programació d’un giny informàtic per part de l’analista en fonts obertes entrevistat per ElCaso.cat ha permès anar geoposicionant els terminals que van ser sostrets, sobretot en botigues de pobles del Marroc.
Imatges de la Generalitat als ordinadors del Marroc
Els números de sèrie, els models i, sobretot, el fet que els ordinadors s’hagin posat a la venda —i s’hagin publicat anuncis als seus canals de xarxes socials locals— amb la serigrafia de la Generalitat confirma que són els aparells que uns desconeguts es van endur dels instituts de Santa Coloma de Gramenet. La teoria és que, amb bosses grans de supermercat, van ser traslladats per carretera fins al sud de la Península. Allà, per mar, van arribar al Marroc i, després de passar per uns magatzems —dels quals també se n’ha aconseguit la direcció— es van anar distribuint per botigues que venen productes a particulars. El preu és la meitat del preu real, un fet, evidentment, que ja denota que el seu origen no és lícit. Però ningú pregunta.
Les autoritats marroquines no han respost a les preguntes fetes per l’analista. La impunitat dels venedors, que saben que els productes són robats, però també saben que les autoritats europees no tenen capacitat d’actuació al seu país —ni tampoc és habitual que atenguin les peticions de col·laboració de les policies estrangeres—, els porta a vendre els productes sense ni eliminar les marques de la Generalitat de Catalunya. Tampoc s’estan de publicar imatges als seus canals oficials de promoció, on es veu clarament que són ordinadors suposadament sostrets i propietat de la Generalitat de Catalunya.
El perjudici econòmic que pot generar aquest robatori de 500 terminals, més altres que s’han anat registrant arreu del país, és complicat de quantificar, però només pel preu de mercat dels aparells, la xifra ja és desorbitada. La investigació dels Mossos per aclarir qui els va robar i com van ser venuts o traslladats cap al sud, ara per ara, encara segueix en marxa i no hi ha novetats. Tota la informació recollida per aquest analista està a disposició de la policia.
Tot i que sense aquesta recerca intensiva, no fa gaire una ciutadana que va ser víctima del robatori del seu mòbil a Barcelona va poder-lo recuperar després de localitzar-lo, gràcies al GPS del dispositiu, en una botiga del Marroc. Amb la col·laboració d’uns agents d’una comissaria local d’un poble d’aquell país, es va presentar al lloc i va poder recuperar el terminal. En altres ocasions, tot i que el sistema GPS també els posiciona, molta gent, per temor, no fa el viatge al país per recuperar el mòbil. Siguin ordinadors o mòbils —que és el que habitualment roben i que surten en grans quantitats cap a aquests països—, el robatori d’aquests aparells és un gran negoci. La investigació d’aquest expert —l’entrevista completa es pot veure sota d’aquest text— ha donat importants pistes a la policia.
L'entrevista sencera, a ElCaso.cat
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!