La manera de robar caixers automàtics més efectiva es coneix com a jackpotting. Així és com l'agència americana de seguretat FBI anomena a un mètode que, tecnològicament, permet robar en caixers automàtics sense gairebé embrutar-se les mans. El botí serà tan gran com els bitllets que guardin els caixers i el temps per fer-ho, mínim. La Unitat Central d'Atracaments dels Mossos d'Esquadra va començar a detectar aquest mètode a Catalunya al 2019.
Com funciona el jackpotting? Els lladres aprofiten alguns espais vulnerables en la seguretat dels caixers per accedir al control del caixer i expulsar tots els bitllets que hi ha a l'aparell. Tal com es pot veure en unes imatges en mans d'aquesta unitat central dels Mossos, un desconegut entra al caixer, l'obre i hi connecta un ordinador portàtil o una tauleta. En poca estona, ha pogut hackejar el caixer i només cal anar recollint els bitllets i guardar-los en una bossa. Quan s'ha pogut accedir al sistema i instal·lar-hi un petit programa maliciós —Ploutus-D—, la màquina pot arribar a treure 40 bitllets cada 20 segons.
El caixer escup tots els bitllets
Quan s'han acabat els bitllets, el lladre tanca el caixer i marxa. Fins més tard l'entitat no detecta que li han buidat l'aparell de bitllets. Ja és massa tard. Ni han saltat les alarmes ni ningú ha detectat cap soroll. I les càmeres de seguretat de les oficines, si l'home s'ha amagat, tampoc ajuden a caçar els lladres.
Els primers casos que es van detectar a Catalunya d'aquest mètode sempre van ser en caixers fora de Barcelona i sempre en llocs estudiats prèviament, amb poques càmeres de seguretat que ajudessin a traçar la fugida del lladre. La majoria d'aquests innovadors robatoris s'emportaven entre 60.000 i 90.000 euros, segons els càlculs de l'UCA dels Mossos.
Bandes itinerants per Europa i sense detinguts a Catalunya
Els Mossos van detectar que els grups que actuaven amb aquest mètode eren bandes criminals molt especialitzades que actuen amb molta mobilitat per tot Europa.
Aquest exemple de robatori, allunyat del famós assalt amb pistoles i passamuntanyes, posa en relleu quin canvi de paradigma estan fent també els lladres en el seu objectiu criminal. La ciberdelinqüència no són només les estafes que fan buidar, en remot, comptes corrents de clients despistats. La tecnologia, en mans dels dolents, permet buidar caixers, tal com ho demostra aquest mètode batejat com jackpotting per l'FBI. Tot i que els robatoris no són de grans quantitats, el jackpotting, que fa servir programari maliciós com el Ploutus-D preocupa, i molt, les entitats bancàries.