Un mosquit invasor d’origen asiàtic, conegut com el “mosquit japonès” transmet el virus del Nil Occidental que segons l’OMS pot causar una malaltia mortal del sistema nerviós. L’insecte s’ha detectat, de moment, a Astúries i a zones de la costa cantàbrica.

Més perillós que el mosquit tigre

El mosquit japonès, Aedes japonicus, és parent del ja popular i molt molest mosquit tigre (Aedes albopictus), però és més perillós ja que a més del virus del Nil Occidental, també pot transmetre el dengue o el chikungunya.

El mosquit japonès es va detectar per primera vegada a l’Estat espanyol fa un parell d’anys, concretament al Principat d'Astúries. En aquell moment, el Centre d'Alertes Sanitàries va informar que s’havia localitzat gràcies a la plataforma ciutadana “Mosquit Alert”, creada per lluitar contra mosquits vectors de malalties.

Mosquito japonés

El mosquit japonès (Aedes Japonicus) és més perillós que el mosquit tigre i transmet el virus del Nil Occidental

Origen i expansió

L'Aedes japonicus és natiu de Corea de Sud, el Japó, Taiwan, el sud-est de la Xina i també de Rússia, però s'ha anat expandint per tot el món des de la dècada dels 90. L’any 2000 es va detectar per primera vegada a Europa, a Normandia, al nord de França. Posteriorment s’ha localitzat també en diversos països del centre i el nord d'Europa. També al continent americà, concretament als Estats Units i al sud de Canadà.

Quan es va redactar l’informe l’any 2018 a Espanya, es va considerar que el risc de transmissió autòctona de malalties associades a aquest vector era en aquell moment molt baix. Dos anys després, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) adverteix que el mosquit japonès està clarament establert a Astúries i que s'està estenent per la Cornisa Cantàbrica .

Les diverses investigacions que s’han fet determinen que l’Aedes japonicus s’ha expandit pel món gràcies al comerç de pneumàtics i al fet que la seva mobilitat no és fulminant, però sí que pot ser ràpida entre regions amb climes propicis.

Què és el virus del Nil Occidental?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix en la seva pàgina web que el virus del Nil Occidental pot causar una malaltia mortal del sistema nerviós i es manté en la naturalesa mitjançant un cicle que inclou la transmissió entre aus i mosquits.

El virus pot infectar els éssers humans, els cavalls i altres mamífers. De moment, encara no hi ha vacuna, de manera que en cas de detectar-se cal extremar les mesures de seguretat.

La infecció a les persones acostuma a ser a través de les picades de mosquits que s'infecten quan piquen a aus que ja estan infectades. El virus passa a les glàndules salivals del mosquit que, en picar a les persones pot injectar el virus.

El virus es transmet també pel contacte amb altres animals infectats o a través de la sang o altres teixits. L’OMS explica que hi ha hagut casos d'infecció entre éssers humans per trasplantaments d'òrgans, transfusions sanguínies, o fins i tot per la llet materna.

Fins a dia d’avui, no s'ha confirmat cap cas de transmissió del virus del Nil Occidental entre persones per contacte social ordinari. Però com passa amb qualsevol virus, no s’ha de baixar mai la guàrdia, i la prova la tenim en la pandèmia del Covid-19, un nou coronavirus totalment desconegut que a dia d'avui ha infectat més de 8 milions de persones i ha causat la mort de 465.000.