Tres grans incendis cremen sense control a Catalunya, concretament, als pobles d'Artesa de Segre (la Noguera) , Corbera d'Ebre (Terra Alta) i Castellar de la Ribera (Solsonès) en plena onada de calor. En total, els tres incendis han cremat unes 1.100 hectàrees, i s'han mobilitzat 155 dotacions de Bombers per frenar les flames. Dels tres, el d'Artesa de Segre és el més agressiu: les flames han cremat 500 hectàrees. D'altra banda, l'incendi de Corbera d'Ebre, que ha començat cremant poques hectàrees, ha intensificat la magnitud a causa de les condicions meteorològiques, i actualment ja ha cremat unes 300 hectàrees; a aquestes hores ja està perimetrat. Els Bombers han convocat tots els efectius del cos, sempre que tinguin vehicles amb què treballar, per extingir els dos incendis. Les tasques d'extinció s'allargaran tota la nit. 

Els Bombers de la Generalitat treballen en un incendi a Artesa de Segre (la Noguera). Les flames han cremat més de 500 hectàrees de terreny i, tal com es pot veure als vídeos, el foc està completament descontrolat. Ha afectat una zona de conreus i un bosc molt proper a la Clua. Els ciutadans d'aquesta localitat s'han hagut de confinar als domicilis i 15 persones han estat desallotjades a causa de la magnitud de l'incendi. Emergències ha rebut l'avís a les 13.11 hores d'aquest dimecres. Els alertaven d'un incendi a la Clua, al nucli de Baldomar, que pertany al terme municipal d'Artesa de Segre. En qüestió de pocs minuts, les flames s'han anat fent més grans i, actualment, ja han cremat més de 500 hectàrees de terreny, segons les dades provisionals dels Agents Rurals. Els Bombers, no obstant això, calculen que l'incendi podria arribar a afectar 20.000 hectàrees

Els Bombers expliquen com ataquen l'incendi

Un front de tempestes que travessa el punt de l'incendi d'Artesa de Segre ha provocat un canvi en l'estratègia dels Bombers. El cap d'intervenció de l'incendi d'Artesa de Segre, l'inspector Miquel López, ha explicat que "es buscaran llocs per llaurar, pistes forestals i zones sense combustible per intentar encerclar l'avenç del foc", que ara mateix consta de sis focs actius, els quals han cremat ja més de 500 hectàrees. Diversos pagesos amb tractors estan col·laborant amb els Bombers tant al flanc dret com a l'esquerre de l'incendi, llaurant camps per tal d'oferir així diferents llocs on poder aturar l'avenç del foc. 

El nucli de la Clua no està amenaçat per l'incendi

"Recomanem el confinament al nucli de la Clua. Els qui han marxat, una vintena de veïns, ho han fet per voluntat pròpia; d'altres s'han quedat a casa seva o a l'església, on s'han confinat quatre persones. El nucli de la Clua no està amenaçat per l'incendi", expliquen els Bombers de la Generalitat a Twitter. Tot i que els Bombers han aconseguit aturar l'avenç del foc cap al nucli de la Clua, el mateix cos recomana als veïns que n'han marxat per precaució que passin la nit en instal·lacions d'emergència, ja que, per ara, "no és prudent tornar". S'ha evacuat també una quarantena de nens, que estaven de colònies, i a veïns de l'Ós de Balaguer. 

Vídeos de l'incendi a Artesa de Segre

A les imatges, gravades pel diari lleidatà Segre.com, es pot veure com les flames cremen la vegetació i els conreus del nucli de Baldomar. El foc està completament actiu i hi ha 70 dotacions dels Bombers de la Generalitat treballant per poder estabilitzar l’incendi com més aviat millor. Segons informen els Mossos d'Esquadra, el foc s'ha originat a la carretera que hi ha entre la Clua i Baldomar.

Hi ha 60 dotacions dels Bombers treballant en l'incendi de la Noguera

D'aquesta setantena de dotacions, hi ha desenes de camions d’aigua, més de 20 de comandament i quatre mitjans aeris. "Estem treballant amb aigua al flanc dret i s'ha demanat maquinària pesada per treballar al flanc esquerre. També es llauraran els camps per intentar alentir l'avenç de les flames", expliquen els Bombers de la Generalitat a Twitter, on han compartit en temps real l'evolució de l'incendi

En les darreres hores, el vent ha canviat de direcció i el flanc esquerre està avançant cap al central. A les 17.12, a Foradada, a 16 quilòmetres de la Clua, s'ha produït un altre incendi forestal, on estan treballant nou dotacions dels Bombers. Aquest últim, segons han informat els Bombers, està perimetrat per les mànegues, i no seran necessàries més dotacions. No obstant això, les nou dotacions encara remullen la zona, ja que el foc, tot i estar envoltat d'aigua, continua actiu. 

Incendio Artesa Segre / Bombers de la Generalitat

Els Bombers treballen en un gran incendi a Artesa de Segre (la Noguera): el foc està completament descontrolat i ha cremat més de 150 hectàrees de terreny / Bombers de la Generalitat

Els Bombers de la Generalitat han penjat un vídeo de l'incendi d'Artesa de Segre, on es pot veure com un bomber enlaira una sonda per conèixer les condicions atmosfèriques de l'incendi, sobretot la temperatura, direcció i força del vent.

Els voluntaris de Protecció Civil i Emergències d'Artesa de Segre i altres associacions de municipis estan presents per si cal habilitar algun espai d'acollida o cobrir necessitats de les poblacions afectades. Al lloc dels fets també hi ha la Creu Roja per donar suport logístic.

"Encarem una de les campanyes forestals més difícils i llargues dels darrers anys"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que "encarem una de les campanyes forestals més difícils i llargues dels darrers anys, amb 285 incendis forestals que han calcinat fins ara un total de 607 hectàrees, la xifra més alta des del 2012" i ha demanat prudència per evitar nous incendis. 

Incendi forestal a Corbera d'Ebre

A les 14.53, han rebut un altre avís d'un incendi forestal a Corbera d'Ebre (Terra Alta), concretament, a la zona del Calvari, on han cremat unes 150 hectàrees, segons els Agents Rurals, i les flames han afectat un parc eòlic. Actualment, hi ha 37 dotacions dels Bombers de la Generalitat, de les quals sis són aèries. Aquest incendi ha augmentat la seva intensitat al llarg de la tarda a causa de les tempestes a l'Aragó i dels canvis del vent; el cap de l'incendi, no obstant això, està avançant cap a uns conreus prop de la carretera local TV-7333 i "allà es crearan unes bones condicions per intentar-ne aturar l'avenç", han apuntat els Bombers a través de Twitter. 

Els Bombers han tallat la carretera i han estat treballant per evitar que el foc hi arribés. Malauradament, tal com informen a través de Twitter, l'incendi ha saltat el primer eix de confinament, que era precisament la carretera, i continua actiu. El seu potencial, tot i que no l'han especificat concretament, és de milers d'hectàrees

Incendi Corbera Ebre Bombers
L'incendi de Corbera d'Ebre s'ha iniciat a la zona del Calvari i a causa de les condicions meteorològiques ha continuat avançant fins a arribar al parc eòlic i a la carretera local, que ha estat tallada per precaució. / ACN, Bombers

Altres incendis a Catalunya

Paral·lelament a l'incendi d'Artesa de Segre i de Corbera d'Ebre, els Bombers de la Generalitat també han treballat en altres zones de Catalunya. El foc ha cremat, aproximadament, una hectàrea de vegetació de la zona de la Pineda de Sant Quirc, a Rabós, un petit municipi de l'Alt Empordà, que, afortunadament, ja està extingit.

Els Bombers treballen, no obstant això, en uns altres cinc incendisDos d'ells a Lleida, al Coll de Nargó, a la zona de Gavarra: fins allà s'han desplaçat sis dotacions terrestres per fer front a dos focs molt propers entre ells i localitzats en una zona de difícil accés. El tercer incendi és a Castellar de la Ribera (Solsonès), a tocar de Santa Magdalena de les Tàpies; l'incendi ha descendit i ha travessat la carretera de la zona. Actualment hi treballen cinc dotacions terrestres. 

El quart incendi s'ha iniciat passades les set de la tarda a Oliana, al paratge d’Ogern (Lleida). Dues dotacions treballen per extingir el foc provocat per la caiguda d'un llamp. El cinquè és que s'ha iniciat a Foradada, i que a hores d'ara continua actiu.