La borrasca 'Hortensia' ha escombrat Catalunya de ponent a llevant i ha deixat vídeos espectaculars que ràpidament s'han fet virals.

Vídeos i fotos de les tempestes i pedregades a Catalunya

Hem tingut de tot: fortíssimes pedregades que han tenyit de blanc molts pobles i ciutats del país, festivals de llamps i trons, patacs d'aigua i vent huracanat amb ratxes que ja han superat els 120 km/h.

Granizada en Mollerussa / Núria Baldrich Twitter

Les pedregades i calamarsades han provocat destrosses a molts pobles i ciutats com Mollerussa (Pla d'Urgell) / Núria Baldrich_Twitter

Tot seguit podreu veure un recull dels vídeos i fotos més espectaculars que ens ha deixat la borrasca 'Hortensia' a Catalunya. Més avall trobareu la previsió del temps pel cap de setmana.

Les tronades al gener, omplen el graner

Per començar, recordem que segons la saviesa popular que tinguem tempestes amb llamps i trons al me de gener (cosa poc habitual) és senyal de riquesa. En teoria, va molt bé pels cereals com l'ordi i el blat i garanteix una bona collita de cara al mes de juny. Així ho reflecteixen diverses dites populars: 

Tants trons al gener, tant gra tindràs al graner

Si trona al gener, gra al graner

Les tronades al gener, omplen el graner

Trons de gener, umplen ses sales i es paller

Si plou al gener, desembraça el graner

Trons al gener, apuntala el graner; trons al març, fred a l'abril i maig

Oliveres destrossades

Just avui hem sabut que la nevada del temporal Filomena a les comarques de Lleida i Tarragona ha provocat danys importants a 46.000 hectàrees d'oliveres. D'aquest total, 24.000 hectàrees tenen danys del 60% pel trencament de rames per neu acumulada. Els espectaculars gruixos de neu sobre el conreu han comportat el trencament d'arbres joves i de no tant joves, d'uns 15 i 20 anys.

Peligran los olivos por la nieve y el frío, Vinaixa (Lleida) / Oriol Bosch_ACN

Així van quedar les oliveres a Vinaixa (les Garrigues) durant la nevada del temporal Filomena / Oriol Bosch_ACN

En concret, l'afectació total a Catalunya és de 46.383 hectàrees. Les comarques del sud de Lleida, amb 34.633 ha són les que s'han vist més afectades però a la demarcació de Tarragona també hi ha un registre de més de 3.000 hectàrees al Priorat i també es té constància de danys a la Conca de Barberà i al Baix Camp. A les Terres de l'Ebre hi ha 8.750 hectàrees a la Ribera d'Ebre i a la Terra Alta.

Per sort més del 90% de la producció d'olives d'enguany ja s'havia collit quan va nevar.

"A Balaguer ens ha caigut el cel a sobre"

Centrem-nos en les tronades i pedregades que la borrasca 'Hortensia' ens ha deixat avui. Comencem veient un vídeo de Balaguer on realment semblava que els caigués el cel a sobre en qüestió de segons. Així s'ha despertat la capital de la Noguera aquest divendres:

Una altra capital de ponent on la tronada ha fet por és Mollerussa. Així ha arribat la tempesta a la capital del Pla d'Urgell:

I no us perdeu com ha quedat Tornabous per la forta pedregada:

La pedregada converteix les carreteres en pistes de patinatge

La pedregada també s'ha convertit en un autèntic perill a la carretera. Atenció, per exemple, al vídeo que ha gravat un conductor mentre conduïa pel Pla d'Urgell. Així estava la carretera de Bell-lloc a Sidamon al voltant d'un quart de nou del matí:

El vent arrenca una alzina centenària a Àger

Les ratxes de vent huracanat que afecten de ple Catalunya han provocat moltes destrosses. A Àger (la Noguera) les ventades han arrencat una alzina centenària, una autèntica llàstima.

La tormenta con viento huracanado ha arrancado una encina centenaria en Àger, en Lleida Bombers

Les ventades han arrencat una alzina centenària a Àger (la Noguera) / Bombers

I així de fort ha picat a Gavà (Baix Llobregat):

Una noia atrapada sota una palmera a la Diagonal de Barcelona

De fet, són moltes les destrosses que les tempestes, pedregades i ventades han provocat a Catalunya. Un dels ensurts més grans se l'ha endut una jove conductora a la que li ha caigut una palmera a sobre a l'Avinguda Diagonal de Barcelona. Podeu veure les imatges del que ha passat a Barcelona i en altres llocs del país en aquesta crònica del Guillem Ramos-Salvat (cliqueu aquest enllaç).

La borrasca també ha fet estralls a les Balears.

Previsió del temps pel cap de setmana

L''Hortensia' ja ha passat a la història però atenció perquè continua el perill per les fortes ventades. Aquest divendres a la tarda el vent de l'oest al nord-oest continuarà presentant ratxes superiors als 100 km/h. Molta precaució a tot el país però sapigueu que aquest vent és especialment fort a les comarques de Lleida, sud de Barcelona i Tarragona.

Aquest dissabte farà sol però no durant tot el dia. Al matí, tindrem les millors estones de sol, encara amb vent fort i temperatures d'entre 2 i 4ºC a Lleida i a Girona i de 8 o 9ºC a Barcelona i a Tarragona. Al migdia, les màximes oscil·laran entre els 12 i els 15ºC. A la costa les temperatures diürnes seran agradables gràcies al vent de ponent que hi arriba reescalfat. A partir de la tarda i de cara al vespre arriba una petita pertorbació que deixarà pluges a l'oest del país. Al Pirineu nevarà a partir dels 1.200 metres.

Diumenge, dominarà el sol amb algunes boires matinals a l'interior. Nevarà al Pirineu de Lleida, sobretot a partir de la tarda i la cota es continuarà situant al voltant dels 1.200 metres.