Després de mesos de confinament nocturn arreu, a les 00.00 hores d'aquest diumenge ha decaigut l'estat d'alarma aprovat pel govern espanyol. I amb ell, el toc de queda. Naturalment això ha generat gran eufòria. Potser massa. 

Quan han tocat les dotze, milers de joves han sortit al carrer i han celebrat la fi del confinament. 'Botellons', música, sense distància social i amb un escàs ús de la mascareta.

Entre totes les ciutats destaca Barcelona, on la Guàrdia Urbana ha desallotjat 6.500 persones en 31 espais de la ciutat. 

Descontrol a Barcelona

Els carrers de Barcelona s'han omplert de gent passada la mitjanit un cop ha decaigut el toc de queda després de sis mesos. La mesura ha estat vigent entre les 22 hores i les 00 hores, una franja en què pràcticament no s'ha vist circular ningú. Quan han tocat les dotze, a Gràcia centenars de joves s'han abocat cap a les places per celebrar la fi del confinament nocturn. Entre els carrers plens de festa, alguna família o veïns han decidit sortir a fer una passejada. 

L'eufòria s'ha convertit en descontrol. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat 6.500 persones, segons el tinent d'alcaldia Albert Batlle en un balanç provisional a Catalunya Ràdio i RAC 1. Per Batlle, la prioritat de l'operatiu policial no era sancionar, sinó "prevenir". "El que més ens fa patir és el risc sanitari, amb gent sense mantenir la distància i la mascareta", ha assegurat. Batlle ha precisat que el fenomen "més novedós" de la nit ha estat les trobades a les platges, acumulades a la de Sant Miquel i la del Bogatell, amb concentracions "importants".

Final del Toc de Queda / Mar Acero

Final del Toc de Queda / Mar Acero

Imatges d'aglomeracions com les de Gràcia s'han vist en altres punts de Barcelona durant la nit, com al passeig del Born o al passeig Lluís Companys, a l'Arc de Triomf. A la plaça de la Virreina, per exemple, s'han ajuntat centenars de joves. Un dels assistents s'explica: tenia moltes ganes de sortir "després de moltes setmanes a casa". "Allargarem fins demà, possiblement fins a la nit però mai se sap", ha manifestat a l'ACN. Reconeixia que la imatge de la plaça plena de gent és "preocupant" però afegia: "Però al mateix temps penso com ho estic gaudint".

Festa i càntics a Madrid

Ciutats com Madrid, Sevilla, Màlaga o Salamanca, entre d'altres, han quedat també conquerides per festes als carrers, per alguns fruit de l'incivisme.

A Madrid -on el toc de queda era a les 23:00 hores- la gent ha sortit també a mitjanit a festejar sense contemplacions la fi del confinament nocturn. 

Al barri de Malasaña, un dels més alternatius i populars per sortir de copes, s'han produït concentracions i aglomeracions de joves, que a el crit de "puto toque de queda" i "libertat" s'han reunit a la Plaça 2 de Mayo, sense guardar les distàncies i amb un ús escàs de la mascareta. També s'ha cridat "Ayuso" i els joves han entonat un clàssic càntic festiu, poc apropiat en les circumstàncies actuals: "Alcohol, alcohol, alcohol alcohol alcohol, hemos venido a emborracharnos y el resultado nos da igual".