Han ingressat a presó dues dones que es feien passar per revisores del gas a Barcelona. Les lladres havien robat 43.000 euros a tretze avis. Enganyaven les seves víctimes per aconseguir el PIN de la targeta o llibreta i extreure els diners.

Els avis denunciaven dues falses revisores del gas

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Barcelona van detenir el 12 d’agost, dues dones de 22 anys i 25 anys, de nacionalitat peruana i argentina, com a presumptes autores de delictes d’estafes bancàries amb targeta. També han estat investigades tres persones més, dos homes i una dona.

Tot va començar amb una sèrie de denúncies de persones d’edat avançada en relació amb unes estafes de falses revisores del gas. Això va alertar la policia, ja que normalment són homes qui fan l'estafa i es posen un uniforme per no ser identificats.

Però en aquest cas, totes les denúncies eren per dues dones joves, de bona presència i tracte cordial. Per aquest motiu, generaven confiança en les víctimes. A més, les arrestades tenien base de dades de persones vulnerables: avis que vivien sols.

Trucaven de manera aleatòria i accedien als domicilis

Les detingudes, conjuntament amb altres investigats, van dissenyar una operativa delictiva que els hi funcionava. Aquesta consistia a fer un triatge de les víctimes amb trucades sistemàtiques a persones d'edat avançada de manera aleatòria. Llavors, comprovaven si l'avi accedia a rebre una visita a casa dels suposats operaris.

Aquells que acceptaven es convertien en les seves víctimes. Quan els avis rebien la trucada, les noies coneixien el seu nom i cognoms, per la qual cosa aconseguien més confiança i concertaven una trobada. 

En arribar al pis, les estafadores feien veure que revisaven la caldera i demanaven que els deixessin veure les factures antigues per comprovar que tot estava correcte.  Aleshores, els feien creure que hi havia algun error en els documents que havia generat uns càrrecs excessius. Per tant, elles els hi asseguraven que farien els tràmits per tornar-los els diners que havien pagat de més. En aquell moment, els demanaven el número PIN associat a la seva llibreta o targeta amb el pretext que era imprescindible per dur a terme la devolució.

 

Les estafadores aconseguien el PIN de la targeta o llibreta per robar els diners

Paral·lelament, un altre dels falsos operaris accedia al pis per la porta principal, perquè les dues dones havien deixat la porta entreoberta. Llavors, l'home localitzava la targeta o la llibreta i escollia una manera de robar. Feia compres de productes a través d’internet, transferències a comptes de testaferros a canvi d’una comissió o extraccions en caixers de diners en metàl·lic.

Si elegien l’última opció, protegien al màxim la seva identitat, amb mascareta o amb altres complements que els ocultessin parcialment el rostre. Tots ells eren conscients de les càmeres que hi ha a les entitats bancàries.  

Les víctimes patien precarietat econòmica, ja que eren persones grans amb ingressos molt limitats. En trobar-se en aquesta situació, havien d’acudir als seus familiars i amics per poder fer front a les despeses mensuals.  En conseqüència, la Fiscalia ha sol·licitat una pena més contundent d’acord amb els delictes investigats.

Els investigats han robat 43.000 euros i també s'han emportat joies

Els investigadors del Grup de Multireincidents de l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona i de les Unitats d’Investigació de les comissaries de Sant Martí, Sant Andreu i Cornellà van poder identificar i detenir la persona del grup que era el conductor, aquest home va quedar en llibertat amb càrrecs. També hi havia dues de les persones que rebien les transferències bancàries, dels comptes bancaris de les víctimes.

Fins al moment els agents han confirmat que els investigats s’haurien apoderat de prop de 43.000 euros de tretze víctimes, a les poblacions de Barcelona, Cornellà, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona. En el cas d’una de les víctimes de Cornellà, a més de portar-se diners en metàl·lic, també es van emportar joies amb un valor total de 17.000 euros. Els investigadors continuen treballant per determinar si hi ha hagut altres víctimes.

El 13 d’agost les dues arrestades van passar a disposició judicial i van ingressar a presó per ordre del Jutjat d’Instrucció número 1 de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). La investigació continua oberta per aclarir els fets i no es descarten noves detencions.