L'estabilització de l'incendi que ha cremat la Conca de Barberà i l'Anoia comença a posar fi al malson que ha deixat més de 1.700 hectàrees arrasades per les flames i multitud de veïns desallotjats o confinats. Alguns testimonis que han tingut el foc a tocar de casa expliquen la seva experiència.

El testimoni de les víctimes de l'incendi de l'Anoia

L'incendi, originat a Santa Coloma de Queralt, va afectar principalment el municipi de Bellprat, a l'Anoia, que va quedar envoltat per les flames.

Els veïns que hi viuen tot l'any, una dotzena, van ajudar a apagar el foc amb els seus propis mitjans. Però aquest dilluns, després de la satisfacció d'haver col·laborat de forma essencial, han trobat el seu entorn calcinat totalment.

Incendio Santa Coloma de Queralt / EFE

Incendi Santa Coloma de Queralt / EFE

L'Andreu ha explicat a l'ACN la desolació que senten: "Per sort vam salvar el poble, però hem lluitat sense parar i estem tristos i angoixats. Ens sentim impotents. No podem fer res".

La Pepita Vidal, veïna de tota la vida, lamenta les pèrdues del paisatge: "Cada dia, quan em desperti, és el que veuré i me n'haig de fer a la idea".

Veïns que apaguen focs

Afortunadament, gairebé tots els veïns del poble són membres de les Agrupacions de Defensa Forestal, ADF, i, per això, des del dissabte, van estar a primera línia del foc.

"Sense parar i sense descans. On ens manaven anàvem a apagar i intentàvem aturar tot el que podíem", explica el Manel, un d'ells.

Durant hores, van estar incomunicats, sense cobertura ni telèfon mòbil, i això, expliquen, va incrementar la sensació d'angoixa entre els veïns.

Incendio Santa Coloma de Queralt / EFE

L'incendi va afectar Bellprat i Sant Martí de Tous principalment / EFE

La incansable feina va impedir que el foc arribés a les cases, però han hagut de lamentar danys personals. 

L'afectació més greu l'ha patit una granja porcina, on s'han cremat 400 dels 2.000 porcs que hi tenien.

Bellprat i Sant Martí de Tous, els més afectats

L'altra gran afectada ha estat la localitat de Sant Martí de Tous, també a l'Anoia, on ja respiren més tranquils després d'una nit molt tensa.

 "Ha sigut una nit molt llarga i trista. Tenim racons molt emblemàtics al poble que s'han cremat, però per sort les masies s'han salvat i ningú ha pres mal", explica la Maria Claramunt, una veïna que va estar pendent de ser desallotjada fins al darrer moment.

Incendio Santa Coloma de Queralt / EFE

Les cases no van estar afectades, però el paisatge és desolador / EFE

"Ara és tot gris en lloc de verd", continua Claramunt.

Aquesta veïna també relata que la seva casa està ubicada just davant de la serralada de Miralles i, per això, van estar tota la nit a l'expectativa per si els havien de desallotjar.

"Hem passat molts nervis i tensió, però per sort al final totes les masies s'han salvat i no hem hagut de lamentar morts", concloïa.

Una situació "molt angoixant i trista"

En Josep Ramon Puig sí que va haver de marxar de casa seva, la masia La Pedrera, a la zona de Sentfores, on viu amb la seva mare.

Relata que a partir de les quatre de la tarda van veure com començava a bufar el vent i com el foc s'anava apropant: "Vam baixar a fer les maletes i preparar quatre coses per si havíem de marxar i, finalment, a dos quarts de nou del vespre van venir els Mossos d'Esquadra".

SantaColoma

Els veïns queden ara envoltats de terreny calcinat / Bombers

Aquest veí diu que van haver de deixar tots els animals a la casa -tenen cavalls, gossos, gallines i ànecs-, de manera que van viure una situació "molt angoixant i trista". Aquest migdia, però, ja han pogut tornar a casa seva.

Racons emblemàtics calcinats

Al seu torn, l'alcalde, David Alquézar, ha declarat a l'ACN que "anit, amb el viratge del foc, es va complir el pitjor dels pronòstics previstos pels Bombers".

Tot i això, ha dit que els veïns estaven relativament tranquils perquè "no hi havia possibilitat que el foc arribés al nucli", però sí que ha relatat que han viscut tota la nit amb "molta preocupació".

Alzina Can Gol / Bombers

L'emblemàtica alzina de Can Gol ha quedat destruïda / Bombers

Malgrat que el foc no ha afectat cap masia ni s'ha hagut de lamentar cap dany personal, sí que han cremat racons emblemàtics del poble i molt freqüentats pels veïns com l'alzina mil·lenària de Can Gol.

"L'alzinera era molt velleta i tenia un forat al mig, creiem que alguna espurna la va encendre per dins i l'ha acabat partint", explicava el coordinador dels ADF a l'Anoia, Martí Senserrich. Aquest matí, un grup d'efectius ha intervingut per remullar l'arbre monumental, que encara fumejava.

 

🔴🔥 EN DIRECTE: Última hora i seguiment en directe de l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia