Sabadell, Barceloneta i el Gòtic. Una llista, curta, dels llocs de Catalunya on els veïns s'han cansat de viure paret amb paret amb violents ocupes, persones que no ocupen per necessitat, ocupen com a modus vivendi, aprofitant aquests espais buits per convertir-los en els seus caus particulars, des d'on entren i surten per robar. A Sabadell, la setmana passada, amb greus aldarulls i enfrontaments també contra la policia; i divendres, imatges semblants a la Barceloneta, el barri mariner de Barcelona, on un grup de veïns va destrossar el local ocupat per uns lladres que fan tota mena de robatoris, a turistes i veïns del barri, siguin rellotges, mòbils o carteres.

Tot i que els detenen i els Mossos i la Guàrdia Urbana hi dediquen esforços i operatius com el Kanpai, tenen visat d'entrada i sortida dels jutjats i, en menys de 24 hores després de ser arrestats, tot i haver estat enxampats amb les mans al plat, tornen a sortir en llibertat. L'esgotament dels veïns ha arribat al màxim i es comencen a notar esclats de violència que, si bé potser no són la solució, els veïns els veuen com l'única sortida.

Lluitar per evitar una ocupació al Gòtic

Fets semblants, alguns cops sense transcendència pública, ja que ningú els grava i no arriben als mitjans, estan passant en altres punts del país, a Barcelona ciutat i també en altres barris de Catalunya. ElCaso.cat ha pogut parlar amb els veïns del carrer de Còdols, al barri Gòtic, entre les Rambles i la reformada Via Laietana, que també tenen oberta una guerra amb els ocupes que volen entrar en un dels locals d'aquest estret carrer que dona a la plaça de la Mercè i al carrer Ample, a la part baixa del Gòtic. Els ocupes, que van poder ser desallotjats d'un altre local, els fan la vida impossible, i els veïns asseguren que cada cop són més violents.


Surten de dia, disfressats de turistes, per fer l'agost pels carrers del barri. Amb el botí que han robat, tornen als locals. Tothom sap a què es dediquen i han convertit el carrer en la seva zona zero. "Els fem nosa", assegura una veïna, que explica la situació en un lloc discret i amb la promesa de mantenir el seu anonimat, per la por de les represàlies per part dels ocupes, que els vigilen i els amenacen. La situació a tot el barri, als carrers oblidats de Ciutat Vella, el Gòtic, és insostenible, asseguren. "Sembla que algú vol que marxem per sempre del nostre barri", assegura la mateixa veïna, que fa cinquanta anys que hi viu, però que, explica, mai hi havia hagut tants problemes. "Sempre ha estat una zona complicada de Barcelona, des de quan jo era petit, però ara la violència és extrema i gratuïta", apunta un altre veí, també atemorit per aquests ocupes que cada cop són més violents.

Vigilàncies des del balcó

La setmana passada un incident va acabar amb un local ocupat pels delinqüents en aquest carrer. La situació era molt tensa i un dels ocupes, per causes que encara no s'han aclarit, va sortir al carrer amb un matxet, amenaçant els veïns. La policia va fer fora els ocupes del bloc, fent via ràpida, aprofitant tot l'escàndol perillós que havien generat en aquest carrer. Amb el local buit, que va poder ser tapiat després, es va obrir una nova disputa. Els ocupes van voler tornar al local i ocupar també un altre dels locals del carrer, però els veïns, des dels balcons, fent picar cassoles i llençant objectes contra els lladres-ocupes que volien tornar a entrar. Els veïns van trucar al 112, i els Mossos van desplegar efectius d'ordre públic, igual que la Guàrdia Urbana, que també va intervenir amb efectius de la UREP, amb cascos i equips antiavalots.

L'objectiu dels veïns, fent tot el soroll possible, i també llençant tasses i qualsevol cosa que trobessin per casa, era evitar que els ocupes que havien aconseguit fer fora d'un dels locals ocupats del carrer hi tornessin a entrar. Els veïns saben què comporta conviure —per dir alguna cosa— amb aquests personatges, i evitar-ho era imperatiu. Els Mossos van entrar al carrer i van retenir i identificar els dos homes que volien accedir al local, tot i que no van ser arrestats, segons han confirmat fonts policials a ElCaso.cat.

Ocupacions delinqüencials

Les ocupacions delinqüencials són un problema afegit a un barri ja prou castigat. A més dels narcopisos, menys sorollosos però que també generen molts problemes de convivència —consumidors entrant-hi i sortint-ne, alguns cops drogant-se a l'escala, i que també aprofiten per robar per aconseguir diners per comprar la droga—, els pisos-caus de lladres generen molta inseguretat i, sobretot els darrers temps, quan els malfactors també s'enfronten als veïns. La gent que encara no ha pogut marxar del barri del Gòtic està en peu de guerra. Viuen amb por que el local que era una fruiteria, un bar o on hi havia viscut sempre una parella de tota la vida esdevingui, de la nit al dia, un altre d'aquests pisos on s'amaguen els lladres.

"Algú vol que això passi", insisteix una de les veïnes. "És impossible que ningú ho pugui aturar; tenim dues comissaries a tocar, l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat, i ningú fa res. Fa por sortir al carrer. No dormim sabent que se'ns poden instal·lar a la porta del davant", explica, amb impotència, una veïna, farta de passar els dies al balcó de casa vigilant. "Quan truquem al 112 ens diuen que no hi poden fer res, tot i que els veiem mirant on poden entrar", apunta.

Pressió policial

La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, amb els enllaços de proximitat de les dues comissaries de Ciutat Vella, mantenen contacte amb els veïns i asseguren que és una prioritat combatre aquesta mena d’hotels de multireincidents, tot i les traves judicials amb què es troben. No és fàcil ni ràpid desmuntar un d’aquests pisos —una celeritat que, d’acord amb la judicatura, han trobat amb els narcopisos—, i també per la complexitat de les propietats, que molts cops tampoc denuncien els fets, i han de ser els veïns els que iniciïn els tràmits.

Els veïns tenen por que els ocupes, ara amb el local tapiat, busquin altres pisos on entrar. En tenen un de mirat, de tres plantes. "Si hi entren, serà la fi del carrer", apunta un dels veïns a ElCaso.cat. Tindran metres i metres quadrats on amagar-se, assegura. "Farà un efecte crida", afegeix. El temps dirà si el carrer de Còdols acaba sent controlat per aquests lladres, la majoria magrebins, o si es pot recuperar. De moment, els veïns no guanyen.

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!