Instagram, una de les xarxes socials més utilitzades al nostre país, va a l'alça i els no tan joves comencen a utilitzar-la, a més d'empreses petites i grans que busquen un impacte més gran de la seva marca en el públic o una eina per canviar o reforçar la seva imatge. Tanmateix, com tantes altres aplicacions, comporta fallades de seguretat que ens poden costar un bon ensurt.

El truc d'Instagram per evitar hackejos

Perquè l'augment d'ús d'aquest tipus de xarxes socials per a assumptes de tota mena ha suposat també un ascens de les estafes online, dels fraus i dels robatoris de dades.

I en resposta a aquestes amenaces, les empreses com Meta -antic Facebook- o WhatsApp creen eines i mesures de seguretat refinades per detectar qualsevol intent d'estafa.

En el cas de l'aplicació del postureig, Instagram, és possible verificar si algú ha accedit al nostre compte sense el nostre permís, ja sigui en un dispositiu que vam utilitzar en algun moment i en el qual no tanquem sessió o des d'un que no coneixem.

Comprovar les últimes connexions del compte

Si rastregem els accessos i algun ens sembla sospitós podem trobar-nos davant un possible hackeig o intent de suplantació d'identitat. Per tant, com comprovar si algú indesitjat ha entrat en el nostre compte d'Instagram?

Instagram mòbil / PxFuel

Instagram mòbil / PxFuel

Dins de l'aplicació de fotos més coneguda, haurem de clicar a la pestanya del nostre perfil, prémer en les tres línies del marge superior dret i accedir a la configuració.

Al menú dels ajustaments haurem d'entrar a "seguretat" i d'allà a l'"activitat d'inici de sessió", des d'on veurem les últimes connexions, des de quin dispositiu i la IP d'aquest.

Verificar, bloquejar i canviar la contrasenya

Entre ells, si observem amb una ubicació, nom de dispositiu o data que no ens resulta familiar i que sospitem que ha estat una altra persona, n'hi haurà prou amb clicar sobre el nom i tancar sessió -també vàlid si volem sortir del compte en un mòbil que vam utilitzar i se'ns va oblidar tancar.

Després d'això es recomana canviar la contrasenya per poder evitar nous accessos per part de desconeguts.

L'estafa de la falsa còpia de seguretat de WhatsApp

Instagram no és l'única xarxa afectada pels intents de hackeig. L'Institut Nacional de Ciberseguretat, Incibe, alertava fa tan sols uns dies d'una nova estafa que suplantava WhatsApp per robar dades bancàries i personals.

Es fa a través del correu electrònic mitjançant un esquer en l'assumpte, que informa d'una còpia de seguretat falsa acompanyada d'un enllaç o fitxer adjunt per descarregar-la.

Tanmateix, el que es baixa és un virus troià que permet al ciberdelinqüent accedir a totes les dades emmagatzemades al mòbil o ordinador, incloses les bancàries.

L'Incibe acompanyava l'alerta d'una sèrie de consells en cas de caure en el frau i per evitar ser víctima.