Enxampats a Barcelona dos homes que intentaven vendre tres monedes de l'Imperi romà en molt bon estat i de gran valor. Totes juntes sumaven 200.000 euros i havien estat robades d'un tren suís el 2012.

Tres monedes de l'Imperi Romà caçades a Barcelona

Es tracta d'un cas ben curiós, digne de les aventures del Tintín. Les monedes recuperades, anomenades auris per la seva època, formen part d'un conjunt de vuit peces de l'Imperi romà que van ser robades el 2012 en un tren que feia ruta entre dues ciutats de Suïssa. No va ser fins a finals del 2020 que la policia suïssa en va recuperar quatre.

Monedas Romanas Barcelona / Policía Nacional

Enxampats amb tres monedes de l'Imperi Romà valorades en 200.000 euros al mercat negre / Policía Nacional

I a principis d'aquest any, una altra investigació es va obrir quan una numismàtica -establiment de compra i venda de monedes per a col·leccionistes- de Londres va comunicar als agents que un individu havia ofert una moneda daurada de l'Imperi Romà a una altra numismàtica londinenca i que, a més, aquest individu havia informat que disposava d'alguna altra peça.

Robades d'un tren suís: valen 200.000 euros

A finals del mes de març els agents van tenir coneixement de la presència d'una persona que intentava vendre una de les monedes a Barcelona i van elaborar un dispositiu a l'interior i als voltants de l'indret sospitós.

Finalment, la Policia Nacional ha detingut a Barcelona dos homes d'origen algerià que volien vendre tres monedes del lot robat fa nou anys.

Les tres peces estaven en molt bon estat de conservació i són de gran valor històric i econòmic. De fet, al mercat negre, aquestes monedes es podrien haver venut per 30.000, 50.000 i 120.000 euros, uns 200.000 euros en total.

La febre de les monedes: adeu a les pessetes

El principal detingut portava una de les monedes a sobre i va accedir a lliurar-ne dues més que tenia al seu domicili. L'altre home l'acompanyava per fer d'intèrpret.

La investigació continua oberta per esclarir el robatori de Suïssa i la principal incògnita que queda sense resposta: on és la vuitena moneda del conjunt robat al tren suís el 2012? Perquè les quatre interceptades a Suïssa i les tres ara caçades només sumen set, i el lot estava conformat per vuit monedes.

Vagón tren / Unsplash

El lot de vuit monedes va ser robat d'un tren quan feia ruta entre dues ciutats suïsses el 2012 / Unsplash

En plena era digital, on fins a un cafè es pot pagar amb el mòbil sense tan sols tocar el datàfon, la febre de les monedes està més present.

De fet, la retirada final de les monedes de pessetes antigues, que es farà el juny de 2021, va despertar una gran afició pel col·leccionisme. Fins a 20.000 euros poden valer les antigues pessetes que tothom té a casa, ara ja com a souvenir de temps passats.