El qui està de pega, fins amb el nas ensopega. Aquesta frase podria ser perfectament aplicable a Rodalies Renfe aquest dilluns al matí. A més de la vaga de maquinistes, que no està complint els serveis mínims dictats per l’empresa i el Govern, aquest matí un tren s’ha quedat sense servei després de xocar contra un arbre que havia caigut a la via, entre Maçanet i Caldes.

El tren anava en direcció Girona. L’accident s’ha produït al voltant de les nou del matí mentre el comboi estava en marxa, si bé no s’han de lamentar ferits sí que els viatgers s’han emportat un bon ensurt. Les branques de l’arbre que havia caigut, ocupant part de les vies, han provocat que la part davantera del tren patís aquest impacte, provocant un trencament de vidres.

El que sí que ha provocat són greus retards, que s’ha sumat als afectes que està provocant la vaga de maquinistes. Durant dues hores els trens que passaven per aquesta via havien de fer-ho per via única entre Maçanet-Massanes fins a Caldes de Malavella. A quarts de dotze del matí els trens han pogut tornar a circular amb normalitat, quan s’ha restablert la circulació, si bé la “normalitat”, aquest dilluns, queda molt lluny de la normalitat que hauria de tenir un servei com Rodalies de Renfe.

Els maquinistes de Renfe segueixen de vaga

Renfe ha operat fins a les nou del matí el 53% dels trens de Rodalies previstos en els serveis mínims, fins a 95 combois, coincidint amb la primera franja de la vaga convocada per Semaf aquest dilluns, segons ha informat l'operadora. 

Es tracta de la tercera jornada de protesta després que s'iniciés el dijous i continués divendres, amb acusacions creuades entre la companyia i els maquinistes. L'empresa considera que els treballadors no han complert amb els serveis mínims mentre Semaf assegura que no es van rebre totes les cartes en què s'incloïen els treballadors en aquests serveis mínims. A partir de les nou del matí, s'ha recuperat el servei de manera gradual fins a les dues, quan s'han iniciat dues hores més de vaga i que s’allargaran durant algunes hores de la tarda i vespre, en una nova tongada d’aturades.

A les quatre de la tarda, el servei tornarà, en principi, a la normalitat de forma gradual fins a les sis de la tarda, quan començarà la tercera i darrera franja de protesta, fins a les deu del matí. Els serveis mínims haurien de ser del 85% del servei habitual, segons el que va dictar el Govern.

Els maquinistes, fora de control

Després del col·lapse dijous i divendres passat, en els últims dies Renfe havia reforçat les vies per enviar notificacions als maquinistes que han de complir els serveis mínims.

Les notificacions s'envien per correu electrònic certificat, burofax i, fins i tot, en mà de manera personal. Fins ara, la companyia ha obert almenys 31 expedients a maquinistes pels incompliments. Aquest dilluns sembla que les mesures no han acabat de funcionar i tampoc s’han complert els serveis mínims decretats