El furt als supermercats de casa nostra segueix creixent, i enguany ha sorprès que l'oli d'oliva, fins fa poc gairebé absent a la llista dels productes més robats, ha aconseguit superar els licors com a primer element furtat. Segons el quart estudi de furts als supermercats realitzat per The Source Tagging Company, l'oli d'oliva ha liderat la llista el 2024, desbancant begudes alcohòliques com el whisky, la ginebra i el vodka, que fins ara ocupaven el primer lloc des de l'any 2022. El rànquing elaborat per STC s'ha fet a partir de les estratègies de protecció i les dades recollides en més de 10.500 supermercats catalans i espanyols. A l'estudi també s'hi analitzen els productes més furtats per demarcacions de l'Estat, observant que en llocs com Catalunya, Madrid, Balears i Andalusia, l'oli d'oliva és el més robat, mentre que en altres llocs com el País Basc, La Rioja o les Canàries, són els licors els que encapçalen les llistes, com ja passava en altres anys -l'empresa no ha facilitat les dades per demarcacions ni comarques catalanes.
Aquest augment en el furt de l'oli d'oliva es relaciona directament amb l'increment de preus d'aquesta matèria primera, com assenyala Salvador Cañones, soci director de STC: "Hi ha una relació directa entre l'ascens meteòric del furt de l'oli d'oliva i l'increment de preus a què hem assistit. Tot i que els preus s'han anat reduint els últims mesos, els furtadors professionals han trobat un filó". Juntament amb l'oli, els productes més furtats inclouen els ibèrics, els vins i les conserves selectes com el bonítol i la ventresca de tonyina, tots ells productes de preu elevat. Cañones afirma que aquests furts no són indicatius d'una necessitat alimentària urgent, sinó que "els robatoris se centren en productes de luxe, no en aliments bàsics com l'arròs o la pasta".
El top5 a Catalunya d'articles robats
A l'estudi també es destaca l'increment de furts de productes com la xocolata, el cafè i les cremes solars, en gran part a causa de l'augment dels preus. "Hi ha un paral·lelisme alarmant entre el que ha passat amb l'oli i aquests dos productes", asseguren des de l'empresa, especialista en mecanismes de seguretat per establiments comercials. A Catalunya el top5 és oli, licors, cafè, tonyina i xocolata, segons aquest estudi.
Pel que fa a les perspectives per al 2025, la gran majoria de supermercats (71%) preveuen que els robatoris continuaran augmentant, mentre que només un 5% considera que es reduiran. Els furts professionals, protagonitzats per bandes organitzades, segueixen sent una gran preocupació, però també s'observa un creixement en els furts comesos per individus reincidents i coneguts dels mateixos establiments. Aquest cap de setmana, un agent fora de servei dels Mossos d'Esquadra va detenir un lladre que s'emportava 500 euros en material robat d'un supermercat a Rubí.
Qui ho roba?
Entre altres detalls, l'estudi també posa en relleu la importància de la figura del receptador, que adquireix els productes robats. Sense aquesta figura, més de la meitat dels robatoris no es cometrien. Són persones que compren el material robat per posar-lo a la venda en un altre canal no regulat i il·legal i que alguns cops, fins i tot, encarreguen, segons ha pogut saber ElCaso.cat, el furt de productes concrets, sabent que el mercat negre sol·licita aquest tipus de productes. Un fet, de nou, que evidencia que no es tracta de robatoris per substituir necessitats bàsiques o per pobresa, sinó que hi ha una organització criminal al darrere, que la policia investiga com a furts, però de complicada resolució. Molts dels detinguts tenen desenes d'antecedents i entren i surten dels jutjats, si arriben a ser detinguts.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!