La minoria xiïta ha estat objecte avui d'un nou atemptat suïcida en el qual van morir almenys 56 persones i unes altres 194 van resultar ferides, i que va tenir lloc a l'hora més freqüentada de la pregària col·lectiva de divendres al nord-oest del Pakistan, en un dels pitjors atacs al país en els últims anys.

Cap formació no ha reivindicat de moment l'atemptat, encara que el grup gihadista Estat Islàmic (EI) ha dut a terme atemptats similars en el passat contra els xiïtes, que considera apòstates, i les autoritats pakistaneses assenyalen a "forces estrangeres".

L'agent Ahsen Khan, del quarter general de la Policia a Peshawar, va indicar a Efe que es va tractar d'un atac suïcida, ja que un dels assaltants va fer detonar dins de la mesquita els explosius que portava. "Fins ara, 56 persones han mort i 194 han resultat ferides. L'atac va tenir lloc a les 13:07 hora local (08:07 GMT) durant les pregàries de divendres", va dir Khan.

"Dos terroristes van obrir foc contra els policies desplegats fora de la mesquita. Un atacant i un policia van morir en l'intercanvi de trets, mentre que el segon terrorista va aconseguir entrar a la mesquita," va dir Khan. L'assaltant "va disparar primer contra algunes persones i després va detonar la seva càrrega", va concloure.

El terrorista va disparar una arma abans d'immolar-se

Un dels vídeos de les càmeres de seguretat, difós a les xarxes socials, mostra un dels atacants vestit de negre disparant contra un home mentre entrava a la mesquita. Hussain Ahmed, que es trobava a l'interior de l'edifici quan va tenir lloc l'atac, va descriure a Efe les escenes de caos i destrucció causades per l'explosió: "Va arribar un terrorista i va començar a disparar contra els congregats abans d'immolar-se".

"Vaig caure a terra per l'enorme explosió, i quan vaig obrir els ulls vaig veure cadàvers i gent cridant per tot arreu", va dir Ahmed. "Hi havía sang i òrgans per tot arreu, vaig voler sortir presa del pànic. Va ser terrible. La mesquita és en un carrer molt estret, així que era molt difícil treure els cadàvers i als ferits", va recordar el testimoni ocular.

L'atemptat va produir danys a l'interior de la mesquita, on hi havia escampades pel terra encatifat restes de les finestres, que van quedar destrossades. També hi havia runa a l'exterior, un barri amb habitatges d'estrets carrers. Asim Khan, un portaveu de l'hospital Lady Reading de Peshawar, capital de la província de Khyber Pakhtunkhwa, va indicar a Efe que alguns dels ferits es troben en estat greu. Al costat d'un dels hospitals als quals van ser enviades les víctimes de l'atac, desenes de persones van protestar per condemnar el succeït, segons va poder constatar Efe.

De moment es desconeix l'autoria de l'atemptat

Cap grup no ha reivindicat de moment l'atemptat suïcida contra la comunitat xiïta, encara que el Govern pakistanès va acusar "algunes forces estrangeres estan intentant arruïnar la pau al Pakistan". Mentrestant, el primer ministre del Pakistan, Imran Khan, va ordenar proporcionar assistència mèdica immediata a les víctimes.

Aquests crims contra la comunitat xiïta s'han fet esporàdics en els últims anys i la violència terrorista ha disminuït notablement al Pakistan des que l'Exèrcit va llançar una operació a les zones tribals del nord-oest el juny de 2014, que més tard va ampliar la resta del país.