Passats Nadal i Sant Esteve, queden moltes coses: bons records, molts plats bruts i menjar que ningú ha pogut acabar-se, les adorades sobralles.

Les sobralles de Nadal florides

Adorades sobretot entre els estudiants pobres i aquelles persones a qui fa especial mandra cuinar. Arriba la data assenyalada i ens n'anem a casa amb bosses plenes de tàpers, embolcalls de paper d'alumini i pots.

Mesa cena celebración Navidad / Pexels

Taula de Nadal / Pexels

I després del moment d'eufòria, arriba el drama: no et caben totes les coses a la lleixa de la nevera del teu pis d'estudiants i de sobte veus que no et podràs menjar tot això ni si t'ajudés en Bruce de la pel·lícula Matilda.

L'OCU al rescat dels desesperats

Llavors passen els dies i els tàpers comencen a criar floridures, desencadenant el pànic. Aquí és on arriben les decisions importants i comencem a llençar coses i a treure els puntets verds per poder-nos menjar el que queda de la devastació dels fongs.

Però, alerta, perquè no tots els aliments són aptes per menjar-los malgrat treure la floridura.

Per a sortir de dubtes i llençar el mínim possible, l'Organització de Consumidors i Usuaris, OCU, publica un llistat de les coses que sí que podem consumir traient la part feta malbé.

Què puc menjar malgrat que estigui florit?

Segons l'OCU, hi ha tres tipus d'aliments que es poden menjar: el pernil i els embotits curats, els formatges durs i les fruites i vegetals durs.

En embotits com el pernil, la cecina o la llonganissa, és habitual que aparegui una mica de floridura si es triga a consumir. Només cal raspar-la i ens podem menjar la resta de l’aliment.

Jamón Ibérico / Facebook

Pernil ibèric / Arxiu

Els formatges durs són aquells que tenen poca humitat, com el manxec, l’emmental o el gouda.

Es poden menjar després de treure amb un ganivet tota la zona afectada per la floridura. Recomanen tallar uns dos centímetres al voltant i també sota la floritura.

Els vegetals com la pastanaga, el pebrot o la col es poden consumir si també es retira tota la zona afectada per la floridura i una mica més pels voltants, com els formatges.

Què no hauries de menjar tot i treure la part feta malbé?

La resta de menjar com la cansalada, botifarra, els lactis com iogurts, mantega o formatges tous; fruita i verdura de carn tova, els plats preparats o ja cuinats i el pa o brioixeria s'han de llençar davant la mínima presència de floridura.

D'altra banda, l'OCU aconsella diversos hàbits per evitar les floridures a casa, com ara netejar freqüentment l'interior de la nevera, anar revisant i separar tan aviat com es pugui la part contaminada de la resta d'aliments.