La situació és molt complicada a Santa Coloma de Queralt i Bellprat, els dos municipis, de la Conca de Barberà i de l'Anoia, on s'està registrant l'incendi forestal més gran d'aquesta temporada i que a les tres de la tarda ja havia cremat més de 1.200 hectàrees.

L'àrea afectada per l'incendi creix poc les últimes hores

L'incendi segueix actiu i els Bombers treballen a contrarellotge per evitar que el vent pugui fer-lo virar, convertint un dels flancs en cap, un fet que complicaria encara molt més aturar-lo, ja que entraria en una zona forestal on el potencial d'hectàrees per cremar creixeria exponencialment. Tot i això, en l'última actualització que ha fet Agents Rurals de la zona afectada per les flames, l'incendi ha crescut poc des de la darrera actualització.

A les 12 del migdia havien cremat 1.228 hectàrees i a les tres de la tarda han cremat, segons les dades d'Agents Rurals, 1.295 hectàrees. La majoria són en terreny forestal i també la majoria al terme municipal de Bellprat, més de 1.000 hectàrees, que és el municipi que s'ha emportat la pitjor part de l'incendi fins ara.

UME - Incendio

Imatge d'efectius de l'UME de l'exèrcit a l'incendi de Santa Coloma de Queralt / EFE

Els Bombers treballen a mantenir l'esforç de contenció al flanc esquerre per evitar que la marinada, vent de component sud, faci virar el cap de l'incendi cap al nord, a Sant Martí de Tous (Anoia). Els Bombers han preparat un pla de contingència per si això es produeix.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha visitat el centre de comandament, ha demanat a la ciutadania evitar situacions de risc per no haver de mobilitzar efectius a altres zones. "Es manté una situació molt crítica i tenim el cap de l'incendi molt actiu. Les pròximes hores són molts claus", ha recordat.

El president de la Generalitat ha apuntat que el foc de la Conca de Barberà i l'Anoia "és un dels més preocupants" d'aquest estiu. Davant "l'escenari crític" en què es troba encara aquest incendi, Aragonès ha demanat la col·laboració de tothom perquè s'evitin situacions de risc i no s'hagi de mobilitzar equips d'emergències a qualsevol altra part del territori. "Cada efectiu de Bombers, dels Agents Rurals, Mossos, SEM, de l'ADF que hagin d'anar a atendre una altra emergència, serà un efectiu menys que no estaria disponible aquí", ha dit el president després de la reunió al centre de comandament de Santa Coloma de Queralt.

La tarda serà llarga a l'incendi de la Conca de Barberà

L'inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha apuntat que, com preveien, aquest diumenge al migdia, el cap de l'incendi encara té "carreres successives, amb molta activitat, i violenta en alguns moments". Se segueix concentrant l'esforç en estabilitzar aquesta zona del foc, així com el tercer terç del flanc esquerre, on la marinada que bufa més intensament aquest migdia, pot fer virar el foc cap al nord. "Durant la tarda haurem de perseverar perquè no serà senzill", ha admès.

Preparats per si el foc vira cap a Tous

Si el cap de l'incendi es dirigeix cap a Sant Martí de Tous, hi ha llest un pla de contingència amb dotze dotacions terrestres preparades per protegir la població i els nuclis disseminats o crear nous punts d'emplaçament per atacar l'incendi.

També els Mossos s'encarregarien de tallar el trànsit a les carreteres afectades. Des d'aquest matí la superfície afectada pel foc ha augmentat moderadament, fins a una mica més de 1.200 hectàrees. Borrell ha apuntat que la tarda serà "crítica" perquè és quan bufa més intensament la marinada, però es preveu que la situació sigui "més favorable" cap a la nit. "Aquesta és la situació que ens plantegem", ha dit Borrell.

UME - Incendi

Més de 200 efectius de l'UME treballen a les ordres dels Bombers en l'extinció de l'incendi de la Conca i de l'Anoia / EFE

Més gestió forestal

El president Pere Aragonès ha reconegut que "els incendis s'apaguen a l'hivern" i ha dit que Govern entoma "el repte" d'incrementar les tasques de manteniment i "exportar" a la resta del país "la bona gestió forestal" que s'ha fet en alguns indrets. "Ara estem centrats en l'emergència, però hi ha tota aquesta tasca estructural que farem. Passada la temporada d'estiu haurem de potenciar més la gestió forestal", ha assegurat.

Col·laboració amb l'Estat

En les darreres hores l'UME, la Unitat Militar d'Emergències, ha enviat fins a la zona de l'incendi de la Conca de Barberà i de l'Anoia 216 efectius i 66 vehicles i mitjans aeris. A més, des del ministeri també s'han facilitat mitjans aeris per sumar-se als helicòpters i hidroavions de la Generalitat per intentar frenar aquest incendi que es va declarar ahir i que segueix fora de control després de cremar més de 1.200 hectàrees de vegetació agrícola i massa forestal.​