Operació policial curiosa al districte de Ciutat Vella, la Guàrdia Urbana i el Departament de Gestió i Protecció dels Animals de l'Ajuntament de Barcelona han aconseguit una ordre judicial per accedir en un pis del centre de la ciutat i recuperar diversos animals que una persona acumulava en molt males condicions.

La policia va entrar amb ordre judicial

Segons fonts policials, la dona pateix el trastorn psiquiàtric de la síndrome de Noé, que fa que s'acumulin animals a casa en males condicions, sense donar-los les cures necessàries i generant conflictes de convivència i afectació a la salut pública. La policia ha rescatat si 37 gats i un conill  de casa de la dona.

La intervenció es va produir per ordre judicial d'entrada al domicili, situat a Ciutat Vella. La persona es negava a esterilitzar els animals, el que comportava una cria incontrolada reiterada. Tots ells han estat traslladats al Centre d'Acollida d'Animals de Companyia, un els veterinaris estan treballant per restituir la seva salut i socialització, amb l'objectiu de trobar una adopció adient.

Sindrome Noe

Imatge d'arxiu d'una casa amb una persona amb aquesta síndrome / ElCaso.cat

Una síndrome habitual entre dones

El perfil de les persones que pateixen la síndrome de Noé és el d'una dona d'entre 50 i 70 anys. Habitualment es neguen a rebre suport sociosanitari i els animals pateixen malalties congènites, parasitàries, de cria no controlada i problemes de socialització, tot i que no estan desatesos en l'alimentació.

L'últim que fan els seus tenidors és deixar d'alimentar-los tot i l'esforç econòmic que això suposa. Els habitatges solen fer molta pudor per les defecacions dels animals, i aquestes és la manera de detectar casos d'acumulació.

Des del 2012, el consistori ha intervingut 1.279 animals derivats d'aquest tipus de problemes: 586 gats, 422 gossos i 271 d'altres espècies. D'aquests, 300 corresponen al 2021, un fet que demostra que s'han disparat els casos detectats a la ciutat de Barcelona.