L'incendi de l'Empordà, a la zona del Cap de Creus, entre els termes municipals de Llançà, Port de la Selva i Selva de Mar, fa més de 24 hores que està cremant fora de control. L'incendi segueix actiu, però amb la previsió que els Bombers de la Generalitat estabilitzin tot el perímetre al llarg de la nit. Els desallotjats, unes 350 persones, podran tornar a casa seva a mitjanit, després de l'avenç positiu de les tasques d'extinció, tal com han assegurat els Bombers aquesta tarda des del centre de comandament avançat que han instal·lat a Llançà.

L'incendi segueix actiu, però els Bombers optimistes

Tècnicament està actiu, recalquen els Bombers, tot i que sembla que els efectius d'emergència ja li han pogut posar el peu al coll. Els Bombers i els Agents Rurals han informat aquesta tarda que l'incendi està la fase d'estabilització, però de manera "inestable", atès que entorn del 60 o el 70 per cent del seu perímetre ho està "de manera molt precària".

Incendi Llançà i el Port de la Selva / EFE

Desenes de Bombers segueixen lluitant contra el foc a l'Empordà / EFE

Aquesta situació respon, han explicat els Bombers, a l'orografia del terreny, que impedeix arribar per terra a algunes de les zones que encara cremen sense econtrol, sobre les quals només es pot llançar aigua des de l'aire, la qual cosa facilita que es tornin a crear "petits incendis" en el contorn del foc. Els mitjans aeris es retiraran a dos quarts de deu, quan marxi el sol.

Els desallotjats podran tornar a casa

Amb "cautela", els caps dels Bombers afronten una segona nit contra les flames que podria deixar, demà al matí, l'incendi estabilitzat. Aquest escenari positiu ha portat les autoritats a permetre, a partir de les 00:00 hores d'aquesta nit, que puguin tornar a casa seva la majoria de les persones desallotjades ahir, entre elles les residents a les urbanitzacions de Santa Isabel, Beleser, Mora i les Mores, Perebeua, i els 120 clients del càmping Port de la Vall.

Per contra, seguiran confinats els veïns de la Vall de Santa Creu, el monestir de Sant Pere de Rodes, la urbanització de Mas Ferrer i Selva de Mar. També a partir de la mitjanit es tornarà a obrir al trànsit la carretera GI-6012, que enllaça Llançà amb Port de la Selva, després de rebre l'autorització per part dels Bombers de la Generalitat.

Condicions favorables pels Bombers

Santi Lleonart, cap d'extinció dels Bombers a Girona, ha concretat que caldrà deixar passar la nit per veure si la tramuntana es calma i baixa d'intensitat, i les humitats relatives són "favorables" als Bombers. Si aquests tres factors no varien i es compleixen les previsions, seran una carta a favor dels equips d'extinció.

"Esperem que la zona es refredi i permeti atacar punts calents", ha subratllat. "Però hem de deixar passar la matinada per veure si podem qualificar l'incendi d'estabilitzat i, en algunes parts, controlat", ha explicat Lleonart des del centre de comandament, en una intervenció amb els mitjans de comunicació aquest dissabte al vespre.

El perímetre de l'incendi no ha crescut

El perímetre de l'incendi no ha crescut i continua sent d'unes 420 hectàrees. La majoria, del Parc Natural de Cap de Creus als termes municipals de Llançà, Port de la Selva -qui s'ha emportat la pitjor part, amb 294 hectàrees cremades- i Selva de Mar.

🔴🔥 Seguiment de l'incendi de l'Empordà, en directe: minut a minut, imatges i últma hora