L'empresa on va morir Xavi Cayuela Camilo haurà de pagar una multa de 328.460 euros, tal com ha proposat Inspecció de Treball després d'analitzar l'accident del passat 30 d'abril a CIDAC. El jove, de Roda de Berà (Tarragonès), i instal·lat a l'Hospitalet de Llobregat amb els seus tiets per guanyar-se la vida en aquesta empresa, va morir atrapat entre la màquina i el material que manipulava.

La investigació d'Inspecció de Treball constata la responsabilitat de CIDAC en l'accident mortal per un incompliment de les normes de prevenció de riscos laborals en una infracció que considera molt greu. Treball també ha recollit tota la informació de la mort del Xavi i l'ha entregat a la Fiscalia, per si volen perseguir també a l'empresa per la via penal.

Reguitzell d'irregularitats de seguretat

Segons ha explicat Inspecció de Treball, durant la seva investigació s'ha detectat un reguitzell d'irregularitats a l'empresa. Entre d'altres, es destaquen com un permanent risc laboral, un risc de contacte mecànics entre objectes de diferents equips de treball, risc en les condicions de feina per risc elèctric, d'incendi, caiguda, falta d'ordre i neteja, i problemes en seguretat i salut laboral, com manca d'informació, formació, vigilància o equips de formació.

La sanció és el resultat de la investigació iniciada per Inspecció de Treball arran de l'accident mortal però també per la denúncia prèvia de presumptes irregularitats de seguretat i salut laboral a CIDAC. Aquesta empresa de Cornellà, dedicada a la fabricació de plàstics, ja havia rebut dues denúncies el 20 i el 30 d'abril, tal com va avançar l'ACN.

CIDAC - Àlex Recolons (ACN)

Imatge de l'exterior de l'empresa CIDAC, a Cornellà de Llobregat / ACN

La família del Xavi va assegurar que la mort del seu familiar no era un "accident" sinó un "homicidi".

Ell mateix, segons la família, ja havia advertit que el sistema de seguretat de la màquina on treballava no funcionava correctament, però ningú li va fer cas. La màquina el va engolir i el va matar. Les investigacions fetes per Inspecció de Treball semblen confirmar les denúncies que va fer el jove abans de morir treballant.

Un jove dedicat a treballar i ajudar als seus

"Estava molt il·lusionat perquè estava guanyant un bon salari i podia ajudar la seva mare i el seu germà. Era un nen que l'únic que feia era treballar i no sortia de casa més que per anar a veure la seva mare, el seu germà i la seva xicota quan podia", explicaven, per recordar-lo, els seus familiars.

Sanció "històrica i exemplar", segons Torrent

El conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha descrit com a "històrica i exemplar" la sanció. "Eludir la prevenció i la seguretat laboral té conseqüències fatals", ha indicat. "Garantir la salut laboral no és opcional, és un deure", ha remarcat.