La justícia russa ha sentenciat la jugadora de bàsquet nord-americana Brittney Griner a passar 9 anys a la presó, després de declarar-la culpable d'un delicte de possessió i contraban de drogues. L'esportista va ser detinguda per les autoritats russes el mes de febrer passat a l'aeroport de Sheremétevo, a Moscou, a causa que viatjava amb oli de cànnabis, o CBD, a la maleta. Mentre que la seva defensa demanava l'absolució, la Fiscalia russa reclamava pràcticament la pena més alta, ja que demanava 9 anys i mig de presó, sent la pena màxima per aquest delicte de 10 anys. La jugadora, pel seu costat, també va demanar clemència al tribunal, que finalment ha estat implacable i, ignorant les acusacions que es tracta d'un "judici polític", l'ha declarat culpable i sentenciat a passar gairebé una dècada entre reixes.

Griner va admetre la seva culpa, però no ha estat suficient per al tribunal rus

Griner, que actualment formava part de l'en l'equip rus UMMC de Yekaterimburgo, i amb un gran historial d'èxits al món de l'esport (entre ells, dos ors olímpics) va admetre el seu error i es va declarar culpable d'haver viatjat amb cartutxos d'oli de cànnabis a la maleta, si bé la quantitat que transportava era de menys d'un gram, segons el Wasington Post. No obstant això, la jugadora va demanar clemència al tribunal: "Vaig cometre un error sense mala intenció, i espero que la decisió no acabi amb la meva vida. Mai no vaig voler danyar ni posar en perill la població russa, mai no vaig voler infringir cap llei. (...) No vaig conspirar ni vaig planejar aquest crim". Griner també va fer referència al fet que molts mitjans apuntaven que la seva sentència era més per política que per justícia, i no va dubtar a utilitzar-lo també davant dels jutges: "Sé que tots continuen parlant de peó polític i política, però espero que això sigui lluny d'aquesta sala del tribunal". Els membres del tribunal, si bé han considerat com a atenuant l'admissió de culpa de Griner, amb prou feines han rebaixat en sis mesos la condemna que sol·licitava la Fiscalia, davant la petició que feien els advocats defensors de la basquetbolista, que volien la seva absolució o, almenys, la mínima pena de presó possible.

Nou anys a la presó i una multa econòmica de 16.000 euros: la sentència completa de Brittney Griner

La jugadora de bàsquet es va mantenir completament seriosa mentre la jutgessa llegia la seva sentència, i una intèrpret se la traduïa en temps real. La condemna final és de 8 anys de presó, per un dels càrrecs de què l'acusaven, i 18 mesos per l'altre, en un centre correccional de règim general, i d'una sanció econòmica d'1 milió de rubles, que serien prop de 16.000 euros. El seu equip d'advocats ja ha anunciat que recorrerà la sentència, ja que la consideren que els drets de la jugadora han estat vulnerats tant en la investigació com en el procés judicial.