Un restaurant de la província de Flandes Occidental, Bèlgica, serveix aigua potable gratuïta reciclada dels seus lavabos als clients. L'aigua que se serveix al restaurant Gust'eaux a Kuurne és la mateixa que qualsevol altra aigua potable (no té olor, sabor, ni color), per la qual és impossible dir que la seva font són els vàters del restaurant.
Mitjançant l'ús d'un complex sistema de purificació de cinc passos, Gust'eaux pot convertir les seves aigües residuals en una aigua tan pura que ha d'enriquir-se amb minerals abans de servir-la als clients. El restaurant belga no està connectat al sistema de clavegueram de la ciutat, per la qual cosa necessitava una solució de circuit tancat per resoldre el seu subministrament.
L'experiència no té precedents a Europa
Gràcies a aquest sistema de reciclatge d'aigua suposadament únic, el líquid del vàter i de l'aigüera es "neteja" inicialment amb fertilitzant per a plantes, després una part es barreja amb aigua de pluja recollida i s'utilitza per descarregar els vàters, mentre que la resta es passa per una sèrie de processos de purificació que ho fa indistingible de l'aigua de l'aixeta.
"L'aigua resultant és massa pura per ser potable, per la qual cosa agreguem minerals perquè sigui més saludable", ha manifestat un representant de Gust'eaux. El restaurant ofereix l'aigua reciclada del bany als clients en una varietat de formes, com aigua potable gratuïta, glaçons o cafè. També s'utilitza per elaborar cervesa. Segons Sudinfo, el mateix sistema de purificació d'aigua s'utilitza per proporcionar aigua potable a comunitats aïllades, però l'experiència no té precedents a Europa.
