Agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona van rescatar, a finals del passat mes d'octubre, un gos que estava a la vora de la mort per no tenir ni menjar ni aigua, tancat en un local ocupat del barri de La Verneda i Sant Pau, al districte de Sant Martí de la capital catalana. Quan el van trobar, l'animal estava només amb la pell i l'os, i malvivia en condicions d'insalubritat, sense que ningú tingués cura d'ell. La policia de la ciutat ha difós les imatges del gos, visiblement desnodrit, fins al punt que se'l podien comptar les costelles a simple vista. 

Gos maltractat Sant Martí 2
L'animal estava a punt de morir de gana quan va ser trobat per la policia | Guàrdia Urbana de Barcelona. 

Tot va començar arran d'una denúncia veïnal contra les persones que havien ocupat el local on van trobar el gos, la qual cosa va fer que una patrulla de la Urbana es desplacés fins aquest punt del barri. Dins de l'establiment no hi havia ningú, només l'animal, abandonat i sol, sense menjar ni aigua, ni ningú que es preocupés per ell. En aquell moment, no van poder emportar-se'l amb ells, però van iniciar una investigació al respecte. 

Donar-li una vida digna 

Finalment, després de dues setmanes de gestions, el passat dijous 9 de novembre la Guàrdia Urbana va poder intervenir l'animal i portar-lo a comissaria per intentar "procurar-li una vida digna". Després de passar per una consulta veterinària per descartar que tingués cap malaltia, el gos va quedar a càrrec de l'Ajuntament de Barcelona, que gestionarà la seva futura acollida amb una família que es pugui fer càrrec d'ell. 

El passat 20 de setembre, en una macrooperació entre la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, es van poder rescatar més de 400 animals de companyia, dels quals 370 eren gossos, que estaven en mans d'un entramat criminal dedicat a la compravenda i cria il·legal d'aquests animals, molts provinents de països de l'Europa de l'est en condicions de salut molt dolentes. L'operació, que va durar prop de dos anys, va esclatar amb la detenció de 13 persones després de l'entrada i escorcoll de 12 botigues d'animals i clíniques veterinàries.