Es diu Rafa i tenia 3.000 seguidors a Instagram. Era el rei de la marihuana del Prat de Llobregat fins que una unitat contra la ciberdelinqüència de la Policia Local de Màlaga el va enxampar. Un agent d'aquesta unitat va detectar que des d'un perfil d'Instagram —també tenia perfils secundaris a Tik Tok i Twitter— un jove amagava dosis de marihuana pel municipi per ser trobades pels seus seguidors.

La comunitat, que segons ha pogut saber ElCaso.cat, es deia Cogolleros —ja desapareguda—, buscava la droga pels carrers del Prat de Llobregat. Podia ser en qualsevol lloc. Sota un banc o enterrada a la gespa d'un parc públic. Quan des de Màlaga van avisar els Mossos d'Esquadra, la policia catalana va iniciar una investigació per aclarir qui era aquest jove que regalava marihuana.

Investigació mig feta des de Màlaga

Les dades facilitades per aquesta puntera unitat de Màlaga van donar la feina mig feta als agents d'investigació del Prat. No va ser complicat trobar el jove que era propietari d'aquests perfils i que s'encarregava de liderar aquesta gimcana de la marihuana. Amagava petites quantitats de marihuana i haixix en parcs i jardins de la localitat del Prat de Llobregat amb la intenció que els seguidors del perfil les poguessin localitzar i consumir.

 

Quan ho trobaven, el jove els  demanava que fessin publicitat del seu perfil —comentaris, fotografies i likes i també hi iniciava una conversa per oferir-los, ara ja pagant, més dosis de la marihuana. El Rafa i el seu còmplice, de 18 i 25 anys, tots dos de nacionalitat espanyola, havien ideat un pla barrejant l'entrega de mostres gratuïtes i la utilització de les xarxes socials, una estratègia que podria ser l'enveja d'alguna prestigiosa escola de negocis.

Els agents dels Mossos del Prat van iniciar un seguiment de les xarxes socials i van poder apoderar-se de part de la droga. No va ser fàcil, hi havia moltes persones pendents dels missatges per trobar també la dosi gratuïta de marihuana.

Droga gratuïta per iniciar una posterior venda de marihuana

Els agents van comprovar que aquest primer subministrament gratuït donava lloc a una interacció mitjançant xats oberts, on l'administrador d'aquest perfil oferia els seus serveis com a venedor habitual de marihuana i haixix.

Finalment, el 29 d'abril, els investigadors van realitzar una entrada i escorcoll, sota la tutela del jutjat de primera instància i instrucció número 1 en funcions de guàrdia del Prat de Llobregat, al domicili del presumpte autor, al barri de Sant Cosme.

A l'interior del domicili investigat es van intervenir un total de 115 grams de marihuana, 75 grams d'haixix —valorats en uns 1.000 euros—, diners en efectiu en bitllets de petit valor nominal, dues balances de precisió, estris per a la confecció de dosis individuals i una escopeta d'aire comprimit amb el canó i la culata retallats.

Llibertat amb càrrecs

Un cop finalitzada la intervenció policial, es va detenir les dues persones investigades per presumptes delictes contra la salut pública, en el seu vessant de tràfic de drogues, i més concretament per afavorir, promoure i facilitar el consum de substàncies estupefaents. Tots dos estan en llibertat amb càrrecs. Els joves han tancat el compte d'Instagram, que ja tenia 3.000 seguidors.