La notícia ha deixat glaçat tot el cos dels Mossos d’Esquadra. Les primeres informacions per emissora i després, quan s’han activat els serveis centrals i s’ha notificat a la plana major del cos, la notícia semblava que no podia ser.

Un dels caporals de la Unitat de Subsol dels Mossos d’Esquadra, una de les unitats d’elit de la policia catalana, formada per especialistes en incursions en llocs confinats o per sota de nivell 0, havia patit un accident i havia caigut d’uns 30 metres a l’avenc del Club, al parc natural de Sant Llorenç del Munt, al terme municipal de Matadepera (Vallès Occidental).

A conseqüència de l’accident, que s’ha registrat a dos quarts d’onze del matí, el Quim, expert en escalada, ha mort. De res han servit els esforços dels Bombers de la Generalitat, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i dels seus companys. S’ha treballat per rescatar el cadàver i s’ha pogut evacuar, ja sense vida.

El caporal estava participant juntament amb altres agents d’aquesta unitat en maniobres de pràctiques de formació en espeleologia, han estat ells mateixos els que han alertat per emissora i han activat els equips d’emergència. 

La Unitat de Muntanya investigarà els fets

Per col·laborar en l’incident i el rescat de la víctima, que ha quedat en un lloc de complicat accés, els Mossos d’Esquadra han activat la Unitat Canina, la Unitat d’Intervenció en Muntanya (UIM) més agents de Subsol i també l’helicòpter, que s’ha desplaçat fins al complex central dels Mossos i després fins al lloc dels fets.

Un cop retirat el cadàver, i en tractar-se d’un accident laboral mortal, s’haurà d’investigar què ha passat. Serà la Unitat d’Intervenció en Muntanya qui es farà càrrec de les diligències per aclarir les circumstàncies d’aquest fet i poder detallar al jutge quins elements han portat a aquesta desgràcia. Ara per ara, no s’han conegut més detalls de l’accident.

Un veterà de la Unitat de Subsol

El caporal que avui ha mort en l’accident de Sant Llorenç del Munt tenia al voltant de 50 anys i era la parella d’una caporal dels Mossos d’Esquadra destinada al complex central de la policia catalana a Sabadell, Egara. 

Feia anys que estava destinat en aquesta unitat creada l’any 1992, quan es van crear la majoria de les unitats centrals i especialitzades de la policia catalana, coincidint amb les necessitats que hi havia per fer front a la seguretat dels Jocs Olímpics de Barcelona.

Unitat de Subsol - ACN

Agents de la Unitat de Subsol dels Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu / ACN

Era un “veterà” de Subsol i una persona molt estimada a tota la unitat i també per les unitats amb qui col·laboraven de manera freqüent. A la fotografia d'aquesta notícia, el caporal quan va participar en l'elaboració del calendari solidari dels Mossos per aquest 2021, destinat als infants amb càncer de l'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC).

Suport dels màxims comandament del cos

Les mostres de suport no s’han fet esperar. El cap suprem del cos, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enviat des de Twitter el seu condol a la família i companys del caporal mort en acte de servei. 

Fins al lloc dels fets, just després de saber-se l’accident, s’hi ha desplaçat, a més del cap de la Unitat de Subsol i dels comandaments territorials, el cap del cos, el major Josep Lluís Trapero, el director general dels Mossos, Pere Ferrer, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena

Tots els sindicats de la policia de Catalunya també han fet arribar les seves mostres de condol per la mort del caporal. Alhora, diverses policies locals de tot Catalunya també han enviat els seus missatges de condol amb els familiars, amics i companys del caporal de la Unitat de Subsol.