Un grup d'alumnes de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han denunciat un professor del centre per presumptes "agressions i actuacions d'assetjament i intimidació".

Vint testimonis d'alumnes

Les alumnes han presentat la denúncia davant de l'Observatori per la Igualtat de la UAB, la responsable de la qual, Esther Zapater, ha confirmat a Efe que "s'ha activat el mecanisme de protocol per dilucidar l'ocorregut" i, en cas de confirmar-se les acusacions , "actuarem amb contundència i prendrem totes les mesures oportunes". També ha assegurat que la universitat "no tenia cap constància dels fets fins que va arribar la denúncia".

La portaveu de les alumnes afectades, Lídia Mas, ha declarat a la mateixa font que la denúncia es va presentar dimarts dia 26 de maig amb l'aportació de 15 testimonis d'alumnes i que des d'aleshores "hem obtingut uns altres 5".

Veterinària UAB tunnel / Antonio De Lorenzo

Veterinària UAB túnel / Antonio De Lorenzo (Wikimedia Commons)

Segons Lídia Mas, les presumptes agressions es produeixen en les pràctiques de l'assignatura de Mètodes Exploratoris de segon curs, que es duen a terme en grups reduïts de 15 persones, on el professor "fixa els seus comentaris en 2 o 3 persones" i on les agressions "van passar de verbals a físiques", fet que "va acabar motivant la denúncia".

La facultat de veterinària, immòbil

En primera instància, les presumptes agressions i les actuacions d'assetjament i intimidació "es van denunciar a la facultat de veterinària", que "es va limitar a donar un toc d'atenció al professor" que "no va servir per a res", ja que la informació "mai no va arribar al rectorat, per la qual cosa la UAB desconeixia la situació", ha assegurat l'estudiant.

La jove ha afegit que, per això, es van posar en contacte amb l'Observatori de la UAB, des d'on "se'ns va aconsellar que fos el deganat de la facultat de veterinària qui demanés l'activació del procotol", atès "el nostre temor de represàlies davant de la falta d'anonimat derivada", ja que "l'agressor pot saber qui li ha denunciat", ha assegurat.

Facultat Veterinaria UAB / Antonio De Lorenzo

Facultat Veterinària UAB / Antonio De Lorenzo (Wikimedia Commons)

Sobre aquest punt, Esther Zapater ha assenyalat que "només els cinc membres de la comissió tècnica assessora de l'observatori poden accedir a la informació".

Situacions d'assetjament durant 10 anys

Perquè el deganat de veterinària activés el protocol, es va dur a terme una reunió entre la degana, la responsable d'igualtat de la facultat de veterinària, un membre de la secretaria general i la directora de l'Observatori per la Igualtat, segons Lídia Mas.

En aquella reunió es van presentar testimonis que van relatar situacions d'assetjament per part del professor, algunes de fa 10 anys, al que el deganat va respondre que es tractava de rumors. Per tal motiu, des del deganat "es van negar a activar el protocol" i es va aconsellar a les joves que duguessin a terme elles la denúncia, ha assenyalat la portaveu.

La jove ha lamentat que la postura del deganat "ens va deixar desprotegides i completament al descobert davant del professor", i ha afegit que finalment ha estat una alumna que "s'ha vist obligada a activar el protocol, en nom de totes."