La Justícia confirma que la mort del presentador de Televisión Española, José María Íñigo el 2018, va ser a causa de l'amiant que recobria els platós de Prado del Rey, seu de RTVE, a Madrid. Íñigo era famós per ser el comentarista del festival de música Eurovisión.

El càncer de Jose maría Íñigo

Una sentència del Jutjat Social número 2 de Madrid reconeix la vídua de José María Íñigo, periodista de RTVE, una pensió derivada d'una malaltia professional.

Aquesta malaltia va ser un càncer de pulmó que s'associava a la presència d'amiant a les parets i infraestructures dels estudis de Prado del Rey.

El mateix Íñigo va intentar demostrar la relació entre el càncer i aquesta substància tòxica.

RTVE Prado del Rey / Wikimedia

Les parets i infraestructures estan recobertes d'amiant, un material que desprèn fibres cancerígenes en deteriorar-se / Wikimedia Commons

En morir, la seva família va demandar la corporació. Ara, després del judici, la sentència acredita que en aquells estudis hi havia amiant, usat com condicionament acústic, que, quan es deteriorava, alliberava fibres a les quals estaven exposats els presentadors, els treballadors, els convidats dels programes i fins i tot el públic.

Mor per amiant el presentador de TVE

"Prova de l'exposició a l'amiant que va patir José María Íñigo és que l'any 2016 se li diagnostica mesotelioma maligne epitelioide, malaltia que pot estar latent entre 20 i 40 anys des que es va iniciar l'exposició, havent estat aquesta normalment intensa, morint el 5 maig 2018", han explicat els seus advocats.

"Aquesta sentència és favorable per als afectats per l'amiant, que no només han de lluitar contra els efectes de les malalties que aquest material cancerigen provoca, sinó contra les dificultats que suposa la seva prova en els tribunals", han afegit.

El cas de José María Íñigo a RTVE no és l'únic.

La corporació fa anys que lluita per netejar la seva seu del material amb la demolició i reconstrucció de diversos edificis.

En 2019, però, un informe sol·licitat a una consultora de seguretat va revelar que l'amiant seguia present en parets, sostres, aïllaments i conductes de climatització de diverses instal·lacions.